2020-09-02
依家啲文青cafe既裝潢都好fancy,吸引到好多鐘意打卡影相既人,不過最終留唔留得住啲客,始終要睇返食物質素。Infiniti C主打依家好流行既生酮(keto)飲食,另外仲有無麩質(gluten-free)既選擇,最重要當然係有vegan options啦我地就係比依個Nice Cream吸引左黎試食。好多年前曾經風靡一時既Viennetta千層雪糕突然從香港消失,依段時間不時都會有人掛住佢,最近佢又回歸左香港,個個都話要食佢黎搵返兒時回憶。Viennetta本身就冇vegan version既,但黎到Infiniti C就試到佢地自家製既千層雪糕。相比起雪糕,我覺得佢更似較硬身既cream,比起Viennetta冇咁甜,減輕左唔少罪惡感。順便試埋左抹茶蛋糕,佢既抹茶味超濃,自問唔係抹茶狂迷既話就唔好亂試,陣抹茶味既衝擊十分大。但如果你係抹茶控,咁絕對可以大啖大啖咁享用。另外買左個柚士焙茶蛋糕返屋企,冇左夢幻既餐具,一切評價都係來自食物既本身。好多vegan蛋糕既質地都偏濕同重,同一大小既普通蛋糕同vegan蛋糕比,往往都會係vegan蛋糕重好多。但Infiniti C既蛋糕完全冇
另外買左個柚士焙茶蛋糕返屋企,冇左夢幻既餐具,一切評價都係來自食物既本身。好多vegan蛋糕既質地都偏濕同重,同一大小既普通蛋糕同vegan蛋糕比,往往都會係vegan蛋糕重好多。但Infiniti C既蛋糕完全冇依個問題,質地鬆軟同輕身,冇個heavy既感覺,柚子味道又好清新,唔會太甜,依個絕對係我食過最好味既vegan cake,期待再試其他口味。