2012-07-06
老友晌度食完晚飯,就贈送咗一張「紅袍金衣」贈券,因為限期要一個月內享用,老友又未有打算再幫襯,就借花敬佛醒咗俾小弟,咁啱又就快到細佬生日,一於賀佢餐生日飯移施到美孚嘅富臨皇宮,因為唔係就細佬妹,就係就我倆公婆,而且依間富臨新裝修無耐,都想睇睇佢係咩環境。上到二樓,以前個大魚缸拆走,換咗個玻璃紅酒櫃,加上一室以白色為主調,配上水晶吊燈,比以前感覺醒神啲。食物選擇亦都多元化,先係一個圖文並茂、印刷精美嘅廚皇每月推介餐牌,有海鮮、小炒、湯水;另外一張A4紙一頁過嘅簡便餐牌,又印有數十款燒味、小食、小菜……等等;再嚟係甜品清單,估唔到甜品一環都唔弱,有成12款之多,好少酒樓晚市仲有咁多甜品揀,可惜,我哋已預備咗自攜甜品喇,留番下次先再幫襯佢啲甜品。川貝椰皇燉鷓鴣 $88未諗好點咩菜,阿姐已整力推介,佢話係依期推介嘅湯水之一,晚晚都有好多客點,問我使唔使留起一份,怕晏咗會賣晒。見阿姐誠意拳拳,再者,又椰皇,又燉鷓鴣,都只係賣$88,不妨一試喎。估唔到,一大盅燉湯直送,撈出嚟嘅湯渣一大碟,真材實料無花假,不過,講到尾川貝就唔係好覺架喇,始終係貴嘢,但其他料足,原隻鷓鴣,仲有啲雞件、瘦肉,椰皇又起埋
未諗好點咩菜,阿姐已整力推介,佢話係依期推介嘅湯水之一,晚晚都有好多客點,問我使唔使留起一份,怕晏咗會賣晒。見阿姐誠意拳拳,再者,又椰皇,又燉鷓鴣,都只係賣$88,不妨一試喎。估唔到,一大盅燉湯直送,撈出嚟嘅湯渣一大碟,真材實料無花假,不過,講到尾川貝就唔係好覺架喇,始終係貴嘢,但其他料足,原隻鷓鴣,仲有啲雞件、瘦肉,椰皇又起埋肉,帶有好香椰子味,味道非常清潤,前前後後都裝到6、7碗,真係抵飲得無話可說呀!
免費送嘅,究竟係乜?其實係乳豬搭脆炸腐皮卷,雖然係贈食,但估唔到都幾大份,睇落幾靚,但原來好睇就唔太好食。乳豬主要得層皮,燒得幾脆,可惜下底黐得肥膏比較多,有啲肥;而腐皮卷大大件,包住好多素餡,外層又炸得甘香,唔知點解,咬落一口油,炸功真係唔得,要改善。
上面個紅袍金衣食到一口油,好彩叫咗個清淡小菜浸菜苗,菜苗頗嫩滑,但最得我心係啲鮮腐竹,豆味濃,又夠甜;而濃湯有啲落差,睇色水就知唔多點濃,味道未至於淡如開水,只係一一般般咁。
野菌主要係雞脾菇切粒,配合和牛粒,以濃香醬油爆炒,下面再以油炸鬼墊底。首先和牛粒都幾多吓,炒得又夠軟腍,而味道帶少少甜,非常之惹味,送飯、送粥都一流。
一上枱,係一道甚有睇頭嘅菜式,大大碟鋪滿蝦球,份量一啲唔少,而整個菜又淋滿由檸檬汁同牛油煮成嘅法式文也汁,香得嚟帶少少酸。所以本應係幾期待嘅,只係伊麵過腍,而大蝦球跟餐牌張相好唔同,相中嘅蝦球估計係一般嘅油泡,依家所見嘅係加咗脆漿酥炸,上面都講過啲炸功唔係好得,咁做反而出現咗反效果,啲大蝦球咬落一口粉之餘,粉漿外層太油,結果我哋就拆開層粉漿淨食蝦。
酒樓免費送嘅,雖然只得西瓜同菠蘿,但以我哋買4個人計,佢都算唔少啦,難得菠蘿又係新鮮貨,甜道鮮甜,西瓜雖未起沙,但勝在汁多。依家唔係間間酒樓都送果盤,就算有可能都係幾片平平哋嘅西瓜。