2024-02-05 2160 浏览
好耐无探过邵师傅,上次去红棉已经系成年前,难得有朋友搞唔驶安排写菜咁好嘅局,当然帮下手安排约人食饭。邵师傅真心有难得嘅魄力,我唔够胆讲食个红棉好多次,但食过四五次后,基本上今次全个menu不单系新,仲要好出色,呢个冬季menu,绝对系近来我好喜欢邵师傅嘅一个Menu之一。最好嘅系,之前食咁多次好似都冇写过,今次写下啦。前菜以前我好喜欢佢整嘅濑尿虾,今次系椒香葱油酸姜阿拉斯加蟹配芥末儿菜,净系个主角阿拉斯加蟹已经够劲,佢今次嘅味觉强劲好多,当然有佢嘅拿手椒香好戏,加上葱油更加香,再加上酸姜嘅冲击,同淡淡微凉的芥末儿菜,完全系精彩示范。鲜螺头甲鱼清汤又系非常好,首先甲鱼系非常补嘅,个汤加上螺头之后更加之细致,但最紧要系好清好甜。主菜黄焖一品烩系一个丰富到不得了嘅菜式,大条嘅海参,鸡汤,加上旁边轻轻炸过嘅燕窝,你食得出大师嘅细腻同佢嘅手工工价,记得上次朋友搅局都有食过一个差唔多嘅菜式,但系今次upgrade同进步咗。相对简单嘅鱼香虾球带子,但味道其实几好,而且好靓,只带子应该系刺身级。柠檬叶烩珊瑚黄花鱼柳件鱼真系好大旧,佢件鱼加上左虾胶同蟹黄,清新嘅柠檬叶加上点点嘅汁,呢件真系好好食,味道好

柠檬叶烩珊瑚黄花鱼柳件鱼真系好大旧,佢件鱼加上左虾胶同蟹黄,清新嘅柠檬叶加上点点嘅汁,呢件真系好好食,味道好多层次,好有特色,绝对食到师傅嘅心机。

全晚最得我心嘅一定系咖喱香酥美国牛小排,首先个美国牛小排系炸得非常完美,长方形嘅牛小排肉质同密度都堪称完美,最重要系个咖喱汁,大家都知道小师傅曾经喺印度做过一段时间,所以佢系对咖喱好有研究,而呢个咖喱味道适中,唔系好辣,而且带甜系近北方咖喱嘅色彩,好味道我哋要再加饭送个咖喱汁。

香煎腊味糯米饭拌蔬菜绝对系精彩,长方形嘅香煎腊味糯米饭,外层煎得脆香,虽然食到呢度已经好饱,但系都冇剩,炒糯米饭见得多,要做得好食唔容易,呢个做得好食仲要咁有特别,系好值得欣赏嘅。

甜品系未见过嘅状元茶汤丸、云腿酥,个人觉得云腿酥好特别,当然仲要加上佢嘅芝麻卷同山楂卷,呢个系每次都要食嘅邵师傅signature 。

食完即刻想搅番局,有冇兴趣?