2023-12-14 2345 浏览
圣诞就快到,同妈妈一齐去左行outlet同apm买圣诞礼物,跟住过隔离鳄鱼恤中心饮茶。呢间星海•星海荟即使系闲日都几多人,好彩都有位。整个场地以婚宴为布置,就系呢个典雅又浪漫嘅氛围瞬间吸引左我地嘅注意。高贵嘅丝花装饰、华丽嘅水晶灯、成个场地长度嘅养鱼缸,彷佛置身于海洋馆中,比人一种高贵典雅嘅感觉,喺度摆酒相信会令新人倍感荣耀。喺门口等嘅时候见到唔同嘅菜单,有百日宴、冬至、甚至乎外卖盆菜都可以,岩晒呢个12月做冬/圣诞/公司annual dinner一连串嘅节日活动黎聚会食饭。除左一般常见嘅点心外,酒楼亦有好多唔同嘅新款点心,我地就叫左蟹粉小笼包、鲜虾带子凤眼饺、萝卜千丝天鹅酥、春风得意肠,斋听个名已经吸引。蟹粉小笼包:小笼包里面充满金黄色嘅汤汁,将柔软而薄薄嘅外皮打开,蟹粉嘅鲜香味随即四溢,十分香浓。当我地咬开嘅时候,满满嘅汤汁都喺嘴里爆开,幸好冇辣亲咀。山竹牛肉球:鲜嫩多汁嘅牛肉混入马蹄增加口感,搭配腐竹增添香气,加埋唿汁,最爱呢个味道。鲜虾带子凤眼饺:同平时食开嘅虾饺相比,呢个鲜虾带子虾饺除左卖相精美,口感亦更为出色。虾饺外皮烟韧,内馅更为饱满,虾肉嘅鲜甜口感充分展现出黎,鲜嫩多汁

蟹粉小笼包

山竹牛肉球

鲜虾带子凤眼饺:同平时食开嘅虾饺相比,呢个鲜虾带子虾饺除左卖相精美,口感亦更为出色。虾饺外皮烟韧,内馅更为饱满,虾肉嘅鲜甜口感充分展现出黎,鲜嫩多汁,仲有加埋带子更增添鲜甜嘅味道。

鲜虾带子凤眼饺

萝卜千丝天鹅酥:普通嘅炸萝卜丝经过厨师悉心制作后,变得更为名贵。用饼干制作成天鹅头,再用炸萝卜酥造身体,创意无限。味道亦非常出色,外层酥脆,内里柔软,萝卜香甜,令人印象深刻。

萝卜千丝天鹅酥

蟹籽烧卖皇:烧卖皇采用蟹籽作为馅料,香气扑鼻,一咬落去,涨卜卜非常饱满,肉质弹口,调味恰当,能感受到烧卖鲜甜味道。

蟹籽烧卖皇

药膳凤爪:妈妈试左啖汤,非常欣赏。药膳味道刚好,冇苦味亦唔会过重当归味。凤爪入口鲜嫩,浸泡喺药膳汤中,独特嘅香味同药膳滋补功效,妈妈连汤都饮埋。

药膳凤爪

春风得意肠:喺肠粉入面包住炸虾肉馅,肠粉皮薄香滑,肉馅有虾、芫荽、蟹籽、粟米等,口感弹牙亦带点清爽,而炸虾亦炸到金黄酥脆;加上豉油,令炸虾肠粉味道刚好,实在系心机作品。

春风得意肠

椰汁马豆糕:浓郁嘅椰香同奶味,甜度刚好,糕非常滑身同Q弹,而马豆虽然冇乜香味,但系软硬遇中,最后黎份香甜嘅糕点,凉浸浸食落冇咁济,美味可口,让人唇齿留香,系饮茶必叫甜品

椰汁马豆糕

总结黎讲,呢间酒楼嘅点心美味又精致,令人留下深刻印象。此外,服务态度也非常周到,欣赏招待嘅姐姐,勤快有礼。今日妈妈都食得非常开心,下次可以再黎。

蟹粉小笼包
山竹牛肉球