2018-09-03 187 浏览
平時好少入荃灣, 但今次約朋友入元朗, 荃灣都算大家既中間點, 就入荃灣飲茶啦. 朋友話平時成日去彩福, 多數都好味, 所以揀返彩福. 但對於我地來講地點其實麻麻, 因為無位泊車. 要行2條街才有停車場. 見到點餐紙有推仲獲獎點心, 睇樣好吸引, 唔係平時食開既. 一於試下. 第一碟上既係芝心海皇千絲春卷. 好脆口鬆化. 入面既芝士又好香. 就算一碟有成6件, 都被大家秒殺.  另一樣係黃金流沙包. 勁香既咸蛋黃. 脂肪萬歲!之後到好可愛既魚魚餃子. 我都無機會食, 就比小朋友搶曬. 炸兩就食得多. 但包住春卷既腸粉都係第一次, 最難得係春卷皮仲係好脆. 正!胞魚燒賣, 睇個樣就富貴. 但只係$35, 好抵食. 次次飲茶我都切食紅棗糕. 呢度除左夠紅棗味, 仲帶有椰汁味. 又夠彈牙. 大愛!居然飲茶都有椒鹽白飯魚. 炸得又香又脆完全唔油. 食到唔停口. 又係炸野, 但第一次飲茶有蝦多士. 真係忍唔到好. D蝦仲要勁爽口. 好味. 蕃茄海鮮湯烏冬 & 海鮮雜菜煲. 嘩! 好大煲呀!!! 好彩2樣都好好味. 烏冬彈牙, 粉絲爽口. 最重要湯底無乜味精. 大家好努力 KO 曬. 其實食完點心

另一樣係黃金流沙包. 勁香既咸蛋黃. 脂肪萬歲!

之後到好可愛既魚魚餃子. 我都無機會食, 就比小朋友搶曬.

胞魚燒賣, 睇個樣就富貴. 但只係$35, 好抵食.

其實食完點心已經好飽, 因碟頭比一般酒樓大. 攬到叫多左好多野. 好彩每樣都好味. 叫左就要食曬. NO FOOD WASTE!