2019-05-21 27 浏览
今次去左一間位於上環嘅湯煲私房火鍋。先講一講價位,坦白講呢間火煱絕對唔係係平,如果兩口子嚟食唔想食麵食飽嘅,都要預左起碼一千落樓。但係想呢度交出嚟嘅貨又絕對對得住呢個價錢。先講一下呢度嘅坐位都算係幾寛敞,2個人都會比4人枱。環境都乾淨企理。而且仲見到一啲設計上嘅小心思,例如呢個勺就無咩係其他火鍋舖見過。我地叫左個黑蒜姬松茸脊骨煲,伺應會先比一碗湯底比大家飲一飲先,飲落去感覺好順喉,仲要唔似有味精果隻燥熱,都好似幾真材實料。醬料方面都唔少,店員特別推介一個師傳特制嘅類似XO醬嘅醬。都幾香口,而且唔辣,配肉類唔錯。安格斯肥牛相信睇相都知幾肥美,唔算太厚身但係食到牛味。而且解凍都適宜,食唔到雪味。牛脷片無肥牛咁有驚喜但係都牛味都出。小籠包驚喜之作,肉質幾新鮮,而且幾多汁。肥美雞腸份量一啲都唔少,食落好滑,更唔中有啲都幾爽口。墨魚滑感覺就唔係太突出,唔算差又唔算好
安格斯肥牛
牛脷片
無肥牛咁有驚喜但係都牛味都出。

小籠包
驚喜之作,肉質幾新鮮,而且幾多汁。
肥美雞腸
份量一啲都唔少,食落好滑,更唔中有啲都幾爽口。
墨魚滑
感覺就唔係太突出,唔算差又唔算好