2017-02-17 837 浏览
话说,今日有朋友whatsapp我,约我哋今晚去食米苔目,仲话好好味添!好似我A姐呢啲见多识广嘅竟然唔识系咩嚟,一于Google下先得!From 维基百科:米筛目源于广东梅州大埔一带,因为两端尖,形似老鼠,客家人惯称粉为「粄」,因此称为老鼠粄。后来传至台湾及马来西亚,当地客家人称为米筛目,是指制造时把粉团经过筛子般的擦板,从洞眼中搓出粉条。由于闽南语「筛」近似「台」,在台湾坊间又常作米苔目。于马来西亚称老鼠粉,也作米台目。老鼠粄也传至香港,因「老鼠」之名不雅,当地人以粉条两端尖,状似银针,称为银针粉。哦!原来米苔目即系银针粉。好啦!嘅然讲到咁好味,一于去试试先!位于深水埗鸭寮街,两旁都系卖紧电子零件,门面细细嘅餐厅,如果一吓唔留神,真系行过咗都唔知。不过餐厅内部面积又唔细,空间感仲十足添。店内贴满杂志嘅介绍,原来老板曾经去过台湾学师,难怪店铺都有地道嘅台式风格,够哂简单朴实!蒜泥白肉分为大辣、中辣同小辣,我哋叫咗中辣,每一块嘅白肉都充满蒜味同辣味,但同一般嘅蒜泥白肉唔同,口味唔算好浓,食饱再kiss kiss都无问题。香煎家乡脆皮肉饼两面都煎到金黄色嘅肉饼,煎得好脆,仲有好香猪肉味,但

From 维基百科:

香煎家乡脆皮肉饼
两面都煎到金黄色嘅肉饼,煎得好脆,仲有好香猪肉味,但好似咸咗少少,不过,以送面食嚟讲,都算唔错!

花雕醉香猪双脆
双脆即系猪舌同猪耳,呢个𩠌好似争身家咁,转眼间就一扫而空!因为猪舌够软腍,而猪耳就够爽脆,重点系用上花雕同香口芝麻,味道好match呀!

手拍青瓜
功夫唔多,但都唔马虎,青瓜脆卜卜仲好新鲜,够哂开胃呀!

猪腩肉+鲍片+木耳+生菜小麻辣米苔目
听店员讲,米苔目系台湾主要系加入内脏等配料,但为咗配合港人口味,所以整到好似车仔面咁,等大家可以选择自己钟意食嘅配料!而且佢哋嘅米苔目系自家手打,所以同一般银针粉嘅卖相唔太相似!

至于汤底都有9款选择,包括招牌猪骨汤、冬荫功汤、沙爹汤、酸辣汤、麻辣汤、泡菜汤、鲜茄汤、方鱼肉碎汤及喇沙汤!我就拣咗鸡肉+鸭肉+牛肉+云吞中酸辣米苔目,而M佬就拣猪腩肉+鲍片+木耳+生菜小麻辣米苔目!
猪腩肉+鲍片+木耳+生菜小麻辣米苔目
米苔目望上去比银针粉幼身同长身啲,食落口烟烟韧韧,外表柔滑,真系要学台湾人咁讲,好QQ呀!
鸡肉+鸭肉+牛肉+云吞中酸辣米苔目
酸辣汤嘅酸竟然唔系来自酸菜,反而系来自蕃茄,所以感觉好新鲜,酸酸辣辣,够哂醒胃;至于店员极力推荐嘅麻辣汤底,唔会话比麻辣抢哂风头,仲要唔多味精,食完都唔会话口喝!配料方面中规中距,但分量一啲都唔小,掂呀!

食完之后,店员仲走埋嚟同我哋闲谈,呢啲就系小店先会有嘅人情味!我哋就最支持嘅!
2017-02-13