2020-11-27 415 浏览
📌 Owl's Choux~尖沙咀前排朋友推介一定要试呢间嘅焦糖炖蛋泡芙就去试下😛之前经过都会留意呢间甜品店 有阵阵嘅烘焙香味😍原来系米芝莲推介的甜品店 老板喺法国蓝带厨艺学院毕业!佢会好亲切咁介绍每一种泡芙 感受到佢对甜品嘅热诚😆全部都系即叫即整 都要等一段时间~开放式厨房可以见到整甜品过程店内只有少量座位 但人流却不多小店主要售卖泡芙同Gelato 仲有咖啡或茶提供服务态度友善 值得支持小店😋1️⃣ 𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 (𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅) $𝟲𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)呢款卖相真系好靓 打卡一流🤩佢哋建议食咗一半Gelato➡️再将泡芙同Gelato夹埋一齐食表层仲有啲朱古力脆粒增加口感🍫有得拣Gelato口味 今次就拣咗伯爵茶味茶味好香 质地好滑🤤相反红丝绒泡芙冇乜味道 质感偏脆身入边仲有士多啤梨玫瑰酱 味道微酸🍓份量比我想像中大 味道整体几夹不过价钱偏贵 可以同朋友share食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)2️⃣ 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲) $𝟯𝟲 (𝟴/𝟭𝟬)呢款泡芙反而有惊喜 原来系佢哋嘅signature😍泡芙系即叫即焗 表层有烧过嘅焦糖薄脆咬落去好松化脆口 外脆内
📌 Owl's Choux~尖沙咀

前排朋友推介一定要试呢间嘅焦糖炖蛋泡芙就去试下😛
之前经过都会留意呢间甜品店 有阵阵嘅烘焙香味😍
原来系米芝莲推介的甜品店 老板喺法国蓝带厨艺学院毕业!
佢会好亲切咁介绍每一种泡芙 感受到佢对甜品嘅热诚😆
全部都系即叫即整 都要等一段时间~
开放式厨房可以见到整甜品过程

质感幼滑 但味道又唔觉得似焦糖炖蛋😂
味道几有层次感 甜度刚刚好😎
食完都觉得好轻盈 唔会有腻嘅感觉
虽然细细粒价钱比较贵 但赢在用心制作😗
𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲)

💡整体嚟讲 泡芙的味道几新颖好味
有时唔想食Choux Creme或Bread Papa’s 都算有另外一种选择🤣
不过价钱偏贵 有少少唔抵食😔
不过作为饭后甜品也是不错的 \(≧▽≦)/

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 7.5/10
性价比💵: 7/10
打卡指数😍: 7.5/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 8/10
✄------------------------------✄
🍴: Owl's Choux
📍: 尖沙咀么地道32号地下
🔍: 13:30-21:30(Tue-Thur, Sun); 13:30-22:30(Fri-Sat); *MON OFF*
𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 (𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅)
𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲)