2024-03-19 1478 浏览
有外国朋友喺英国返嚟香港,竟然一早揾咗呢间餐厅话一定要食,系米芝莲攞奖,讲真自己住喺香港其实完全唔识啲咩米芝莲餐厅,朋友仲一早喺英国订咗位,好惊食唔到。位置喺上环,离开地铁站系有啲远,去到成间餐厅都系好外国style,啲店员啲英文超流利,甚至好多店员都系外国人, Menu都系英文,客人多数都系外国人,餐厅气氛唔错,同埋估唔到都满座,好彩订咗位啫。我哋订位𠮶阵,佢都话七点几冇位,我哋都要订八点先有。一坐低店员已经好贴心,同我哋介绍有啲咩食有啲咩出名,同埋建议我哋四个人大概嗌几多个big几多个small,惊我哋嗌得太多。sweet corn tempura $130听讲呢个就系攞奖嘅粟米天妇罗,开头谂都好普通啫,见到个样又好靓㖞,食落去又真系好好食,外面超脆,入面嘅粟米仲系好甜,虽然剩系得炸粟米,但系成旧嘢好好食,亦都唔油,加上海盐、黑椒。liver mousse $170鸡肝酱配面包𠮶罂嘢系鸡肝酱,真系超级浓味,平时唔钟意食鸡肝嘅人未必接受到,不过佢有好多葱喺上面都好少少,个牛奶面包好脆,搽咗鸡肝酱就好好食,侧边啲炸洋葱都好好食。wings $52鸡翼都系超脆,淋咗七味粉好食,唔会太过浓

sweet corn tempura $130
sweet  corn  tempura

liver mousse $170
鸡肝酱配面包
liver  mousse

wings $52
鸡翼都系超脆,淋咗七味粉好食,唔会太过浓味,都系食到鸡翼嘅香味
wings

thigh $52
鸡大腿肉,超嫩又弹牙好juicy
thigh

oyster $56
鸡腿筋肉,超弹牙,仲有啲油香
oyster

scotch egg $138
苏格兰流心蛋
一上枱𠮶阵仲心谂到底咩嚟,劲似皮蛋,点知原来系炸流心蛋,出面个炸皮超脆,脆卜卜,入面个流心蛋仲系做到流心,加埋个酱口味好配合。
scotch  egg

katsu sando $118
吉列鸡肉三文治,入面个吉列鸡好脆,面包都好脆,好香。
katsu  sando

meatball $56
鸡肉丸,真系估唔到原来鸡肉丸系咁样,配上酱油同蛋黄,意外地配呢个酱汁超好食,而鸡肉丸系比较淋,唔系弹牙个种。
meatball

smoked fish fried rice $168
烟熏鱼炒饭,入面加咗海苔、蛋白,应该仲有日本好出名嘅水菜,劲有口感,炒饭好香,真系好劲烟熏味,虽然望落唔系太多,但系四个人食,每人都一定有一碗。
smoked  fish  fried  rice

chicken and egg rice $178
亲子烩饭,入面有甜豆、温泉蛋,仲有香脆鸡皮,本身其实唔系太钟意食鸡皮,但系咁样都一定要试吓,点知啲鸡皮系劲脆,好似薯片咁,而且一啲都唔油,个温泉蛋捞埋落个饭度好好食,又滑又香。
chicken  and  egg  rice

总结其实啲食物价钱唔贵,串烧嚟讲,出面一啲串烧专门店,其实都要咁嘅价钱一串,但系呢度全部可以见到佢即烧,闻到好香,加上有米芝莲餐厅嘅称号,呢个价钱都唔算贵。
而且系用尽鸡嘅所有部位都做到串烧出嚟,平时完全冇谂到可以食嘅鸡嘅部位,都可以食到,而且系比想像中好食。
串烧全部都好juicy,而且唔同鸡嘅部位嘅串烧,会配上唔同嘅酱汁同调味,例如柚子、味噌、姜葱、酱油、海盐、柠檬、黑椒、百里香、七味粉、蒜头、清酒、姜,会根据返𠮶个部位而作出唔同嘅调整。
除咗串烧,都有三文治有饭,有好多嘢饮。
最抵就系唔使收加一服务费,最后有个QR code俾我哋,按照返今日嘅服务而决定俾唔俾贴士,所以其实好抵食,而服务都好好。
2024-03-06
sweet  corn  tempura