2018-01-16
Tsuta蔦位於既街道成條都係日本料理,臨近時代廣場、希慎,所以有時收工後我都會約fd黎呢度食飯。Tsuta蔦係號稱第一家取得米芝蓮星級獎既拉麵店,不過米唔米芝蓮都好啦,其實對我黎講好味就得。通常d響負盛名既一開始就好多人朝拜架啦,Tsuta蔦都唔例外,食飯時間通常滿座,但係流動量算快,唔使等太耐。呢度既麵分三種湯底,分別係醬油、鹽同味增,價錢會因應配料份量而有所調整。同其他一d知名拉麵店唔同,呢度冇得揀湯底濃淡或者麵條既軟硬。醬油味玉叉燒拉麵,湯底清得黎帶有淡淡醬油醇香,但係叉燒上面既黑松露味道就好畫龍點睛,使湯底頓時變得香氣十足。叉燒大大幾片,非常足料,但可惜有d瘦,唔係太好嚼。溏心蛋不得了,同日本食到既溏心蛋一樣出色,蛋黃半熟呈流心狀態,味道帶點甜味,蛋黃口感好滑溜。麵呢我建議就唔好慢慢品嚐啦,因為Tsuta蔦既麵屬於細麵,岩開始幾啖食起身既口感唔錯,時間耐左麵就變得有d軟爛,扣左d分。但因為麵條本身帶有淡淡蕎麥香氣,與清淡既湯底相輔相成,非常「斯文」既味道。朋友既鹽味叉燒味玉拉麵,面頭浮著一層薄薄清油,味道更加淡一點。整體而言,呢度既拉麵價錢係一般拉麵既1倍,雖然味道確實不錯,
叉燒大大幾片,非常足料,但可惜有d瘦,唔係太好嚼。
整體而言,呢度既拉麵價錢係一般拉麵既1倍,雖然味道確實不錯,但係咪值得米之蓮世界第一呢個朵呢,或者係咪值得排隊,就真係見仁見智啦!