2018-05-06 114 浏览
话说约左朋友食晚饭,研究想食乜嘅时候,朋友比左2样选择:1,上海野 (咁2丁友好难叫菜嘅,好似酒楼食野咁) 2,拉面反正之前已经听过霸吗拉面呢间店,今次就一于试试得知朋友7点半收工,咁我预番时间去到餐厅附近等,等下等下,8点,whatsapp问问原来先知道未收得工,最后等到8点半先入去餐牌封面,一睇就见系指主打菜吧二话不说攞张点餐纸填填,同一般拉面店一样都系自己填,可以拣食咩之外,仲可以拣面质软硬度,使唔使走葱,另加其他配料等原来味玉 = 流心蛋,咁一定拣要味玉啦,一碗拉面冇左只流心蛋就硬系觉得欠缺一点野咁,最后点左2碗炙烧豚肉味玉拉面,不过1碗要软面,1碗就要适中等待途中,见到个纸巾盒写左段野,个公仔几得意咁,原来系指出餐厅嘅豚肉,系以慢火煮十小时相信一定好正上枱啦,一望就见到果然系浓厚嘅猪骨汤底块豚肉都几大块同厚身,点知一咬只蛋,流心效果唔太好,做得比较逊色,但面同豚肉都好味 下次再帮衬会转试下鸡白汤拉面,仲可以用埋个入会优惠:15蚊换领羽根烧饺子一客 (download Storellet个apps揾番间餐厅就可以入会)
反正之前已经听过霸吗拉面呢间店,今次就一于试试

餐牌封面,一睇就见系指主打菜吧

相信一定好正

上枱啦,一望就见到果然系浓厚嘅猪骨汤底
块豚肉都几大块同厚身,点知一咬只蛋,流心效果唔太好
,做得比较逊色,但面同豚肉都好味

炙烧豚肉味玉拉面

2018-05-03