2018-11-05 1464 浏览
好朋友为我庆祝生日,他选了这间泰国菜菜馆,据他说也是同事推荐他选这一间。大家都系第一次来,所以都要揾咗一阵先揾到,这店是位于大厦嘅4楼,所以不容易从街上可以看到。菜式全都是朋友所选,第一道是蒜香炒蚬,平常好少食蚬,怕会有沙,不过这里嘅蚬就非常干净,而且蒜香味适中,唔会盖过蚬嘅鲜味,蒜汁原全渗透每一只蚬内。食蚬之余,我哋仲用蒜汁嚟送泰式薄饼,一啲都冇浪费整碟𩠌!再嚟一碟串烧鸡肉,虽然已经冻咗,但系一啲都唔干硬,鸡肉依然有汁,不错。这个青咖哩牛腩,系我第一次食,我之前食都会选鸡肉,不过这个牛腩都唔错,咖哩香,牛腩滑。另外一碟系炸虾饼,呢道系我至爱嘅泰菜,不过呢度做嘅虾饼就麻麻地啦,里面好干,好似翻炸,所以没有清碟,系全晚唯一冇清碟嘅菜。最后系冬荫公汤,好奈冇饮过咁正嘅冬荫公,酸辣适中,其他配料好新鲜,我连饮两碗。综合嚟讲,呢间餐厅嘅环境唔错;地方大,分室内及室外两部份,客人可选择系室外或室内用餐,坐得又舒服,香港好难有这样嘅餐厅。