2016-08-25 720 浏览
我本身都好钟意食上海菜,平时想食既时候往往上海餐厅都要等位排长龙而被迫放弃,刚好比我发现开左分店系公司附近,所以放工叫朋友过黎一齐食饭,谂住闲日无咁多人等位就唔洗等到颈都长。去到店门唔见有人龙,幸运地唔洗等即刻可以入座。店内都用新派时尚既装修,楼底特别高,座位都较阔落,感觉舒服得多同空间感好大。点餐系自己写纸落单,依度出名食蟹黄,店员话蟹黄系列菜式有折扣优惠,我地都毫不犹豫叫左款试下,另外仲有二、四、六人套餐供选择,啱哂D唔想烦又怕左谂右谂既客人。花雕醉鸡: 离远已闻到好香花雕酒味,鸡件肉质嫩滑同好冧身,酒味浸透鸡肉内,每食依道菜都好似饮左酒咁,味道几浓鲜肉小笼包: 一笼有四粒,未食已经望到皮好薄同好透,好多汤汁系入面,沾少少醋食,食落比平时食既特别,一般食到既小笼包都以咸为主,但佢依度既小笼包食落带少许甜味,好特别同好好味,咬一啖已经溢出满满既汤汁糖醋鱼块: 卖相同一般小菜咕噜肉好相似,估唔到份量都几多,一碟有七至八件鱼块,鱼块大件啖啖肉,皮脆肉滑,糖醋汁酸甜味道适中,捞饭食一流蟹粉豆腐煲: 豆腐质感好滑,好重蟹粉味,芡汁入面仲有蟹肉同蟹黄,好足料,再落左少少醋,令整个味道好

花雕醉鸡
鲜肉小笼包
糖醋鱼块
蟹粉豆腐煲: 豆腐质感好滑,好重蟹粉味,芡汁入面仲有蟹肉同蟹黄,好足料,再落左少少醋,令整个味道好鲜,我捞左炒饭一齐拌住食食左三碗,好正
蟹粉豆腐煲
干煸四季豆: 炒得好惹味,咸度刚刚好,同埋猪肉碎咪一齐炒好香,够哂获气,系几出色既一道菜
干煸四季豆
金牌菜肉炒饭: 无谂过份量咁大碟,足够四个人食既份量,炒饭用左火腿粒同小棠菜一齐炒,饭炒得粒粒分明,唔会太油,味道都比较清黎得唔会淡口,似扬州炒饭既味道咁
金牌菜肉炒饭
整体上,每款菜式味道都唔错,我叫既菜都系配饭一流,加上价钱同份量经济实惠又大碟,一般食上海菜既份量都较少,但依度既份量系超乎想像,啱哂我哩D大食之人,下次会再黎
2016-08-23
花雕醉鸡