2021-04-22 251 浏览
喺登龙街入面有起码三至四间日本拉面店,个晚唯一一间唔洗排队嘅就系金田家,于是我哋就拣左佢,都唔知算唔算系一个明智嘅选择呢,哈哈。我一见到佢个黑蒜汤底嘅拉面我就决定左要佢,因为外表够特别,加上我本身都中意食蒜。佢面有得选择硬度,葱同蒜都可以选择多少,不过多葱就要加钱。个面质系唔错嘅,几弹牙又唔会过冧。不过个汤底就有啲出事,睇佢成碗黑色以为会好重蒜味啦,点知蒜味就唔系好食得出,仲有少少苦涩味。而且本身个汤底都唔够浓,搞到冇左日本拉面嘅精髓。面入面有几片日式叉烧,薄得黎又冇咩油香,可以唔洗考虑加钱再加码。小食方面我哋叫左个海老饺子,之后见到佢有另一个期间限定嘅小食menu先再叫多个炸鸡软骨。个饺子偏细,但都食到粒粒虾肉喺入面嘅,略嫌煎得唔够脆。个鸡软骨每粒都好细,令到个口感好似就咁食紧炸粉咁,冇咩软骨嘅咬劲,但明明就系为左食关节位嘅口感先叫嘅,早知叫炸鸡好过。同埋佢炸出黎嘅颜色唔系金黄色,而系深啡色,怀疑佢系咪炸得过火左

辛子黑蒜拉面

海老饺子