Tony林
第一次特意嚟試感覺粉麵唔錯但凍奶茶一般望改善
Tony林
2023-08-09
關注
今日早上有工作要早起身外勤,完成後返到元朗約十點,由元朗廣場特意步行至,嘗試品嚐一下東粵粉麵餐。

入內客人唔多得三四枱,我早聞某飲食群組所述冷氣唔夠,就刻意坐入少少近水吧卡位,近水吧果排卡位冷氣極凍及大風。入口處其實都應該冷氣足夠,估計係職員要不時企在門口喊口號宣傳,所以玻璃門時常都係半打開,令到近出入口冷氣漏走所致,所以好多食客都反映冷氣不足原因 !

坐低阿姐幾好禮貌,叫我慢慢諗,諗好就叫佢。每張枱都有個大餐牌,餐牌尚算幾清晰,我叫咗『牛腩河 + 凍奶茶 HK$32』,點餐後阿姐放低賬單,之後再補上一杯暖清水,呢杯清水對我嚟講好重要,係我俾第一印象分之一。
餐牌尚算清晰容易閱覽
餐牌尚算清晰容易閱覽
東粵全名
東粵全名
堂食環境、及枱櫈我覺得好乾凈企理,調味料及筷子都感覺乾淨。但原來唔係每枱都有豉油,我問阿姐拎豉油,阿姐話唔係每枱都有豉油,拎完俾我即時話:『總之有乜需要隨時叫我哋』,服務態度 + 乾凈企理、及座位尚算寬敞程度,已經令我會再幫襯。
堂食環境乾淨企理
堂食環境乾淨企理
牛腩河呢個價真係唔錯,牛腩夠淋唔肥啱我、份量亦唔少,但希望再薄切少少。河粉係幼身滑湯河,應該係俗稱沙河粉 !  湯底偏淡適合我口味,加蔥花更顯香味,我有試辣椒油唔太辣亦適合我,因我一向只食小辣。其實近年我已經極少食牛腩,不過見某群組好多食評,都係集中討論呢間牛腩出品,所以我今次先破例再食牛腩。
牛腩河唔錯但杯茶好一般要改善
凍奶茶上枱時賣相色水唔錯,但飲落茶味有啲澀,淡奶唔夠香濃,估計唔係用黑白淡奶、或就算係用黑白淡奶嘅話,都係落得較少!? 不過睇色水奶量都唔少,應該好大可能唔係用黑白淡奶了! 呢杯茶令我想起張光記果杯,都唔係我中意口味,希望店家改善一下。我唔需要好有水準,但希望茶唔好有澀味,及奶味唔夠濃厚,如果呢杯飲品另外收正價,咁我寧願飲清水。
牛腩夠淋夠味份量頗多,河粉及幼夠滑、湯底偏淡適合我口味。
牛腩夠淋夠味份量頗多,河粉及幼夠滑、湯底偏淡適合我口味。

聽聞之前係用前一手食店餐單,今次睇番應該係用新餐單,但新餐單唔係訂製,簡體字冇店名似係淘返嚟用 !
牛腩河唔錯但杯茶好一般要改善

門面照片係雙鋪打通,室內空間寬敞,乾淨企理。
雙鋪位門面尚不錯,但條街始終人流較少,希望長遠做得住。
雙鋪位門面尚不錯,但條街始終人流較少,希望長遠做得住。
牛腩河 + 凍奶茶
牛腩河 + 凍奶茶