2018-09-30
29/9/2018(星期六晚餐@6:15)間食店係佐敦「 價真棧」對面,一入到去男店員熱情招待,我同honey 坐一張4人枱,唔洗搭枱,張枱係木枱,椅子係有plan ,坐得幾舒服,即刻已經聽到有兩個人都叫「雞扒飯」,望望餐牌幾colourful ,好多圖,價錢亦寫得好清楚,煎雞扒可以配飯、烏冬、麵,覺得幾百搭。發現餐牌有個叫「榮式雞扒飯」$50(有兩塊雞扒)。餐牌有一個叫雙拼飯,問問職員,佢話雞扒飯得一塊雞扒,汁反而就有幾款揀,價錢:$47。精明消費者出場梗係揀$50雞扒飯啦☺️仲有另一個主打:香煎鱆魚蓮藕肉餅飯價錢好似$44-46,唔記得左實際價錢,再加一個菜,只有菜心揀$12。六點之後:叫一個飯加杯野飲係半價我叫左一杯熱鹹檸檬水$6-$8,另外一杯清水係免費。另外:問左職員加飯係免費。但係飯到左,係兩碟飯,唔覺得有加飯啵,而且飯唔算多,肉同飯嘅比例,肉佔很多啊。菜心到左,OMG,得三條菜,即係$4一條菜心,出面食菜真係貴⋯貴⋯貴,好彩香煎鱆魚蓮藕肉餅有三大塊,雞扒飯有兩大塊,杯鹹檸檬水幾好飲,加返分🤦🏻♀️。兩個人埋單共:$114Tips: 牙簽筒幾方便,一禁就出牙簽。💁🏻
發現餐牌有個叫「榮式雞扒飯」$50(有兩塊雞扒)。
精明消費者出場梗係揀$50雞扒飯啦☺️
但係
兩個人埋單共:$114
Tips: 牙簽筒幾方便,一禁就出牙簽。💁🏻