2017-03-17
平日放假就當然諗住下晝喺屋企瞓返一大覺㗎啦!加埋近日寒寒地嘅天氣,你唔係唔瞓呀化? 不過!世事就冇咁完美嘅… 就喺我計劃好同周公玩遊戲嘅日子,我爸爸堅持要我同媽咪陪佢出去食下午茶!我算!!嚟到黃大仙,大老闆話要食擔擔麵,我哋就近近地嚟地鐵上一層嘅上海廳。感覺佢嘅裝修同個商場好唔同,商場好光佢就暗暗地,商場時尚啲佢就懷舊啲。餐廳仲放咗好多懷舊擺設添!坐落都幾舒服!我哋三個叫咗兩個下午茶餐同一個午餐,因為下午茶餐冇小籠包。。。。 但要留意午餐冇(凍)豆漿送,下午茶餐先有,要飲就加少少錢啦!係!佢哋係冇熱豆漿嘅!啲麵都幾爽,擔擔麵我哋要少辣,勁香花生味!我自己唔食得辣都覺得冇乜料到,我諗叫中辣應該都得!下午茶餐個麵份量少啲啫,其實都唔細,我諗除非你好大食!小籠包夠熱,入面夠湯,皮都算薄,入面舊豬肉都好新鮮!炸春卷勁熱!入面好多菜!我擺咗幾個字先食都仲脆仲暖,正呀!豆漿都好香!又夠大杯!其實我自己鐘意飲熱豆漿多少少嘅,可惜佢冇呀,問過㗎喇!總結嚟講:呢間係有下次嘅! (要注意係佢哋話咗我知夜晚係冇訂位嘅,假日仲限食個半鐘添)
小籠包夠熱,入面夠湯,皮都算薄,入面舊豬肉都好新鮮!
炸春卷勁熱!入面好多菜!我擺咗幾個字先食都仲脆仲暖,正呀!