2019-10-27 550 浏览
好多铺头都尝试过做主题餐厅,以特定嘅卡通人物做招徕,但有时偏偏喧宾夺主,食物嘅卖相就好靓,而且好有噱头,打卡一流,但偏偏忽略咗一个重点——食物嘅本质同味道先系餐厅最重要嘅元素。丸十系唯一成功令我改观嘅主题餐厅,以我儿时好流行嘅XO加上近年人气不减嘅蛋黄哥做主题,除咗可以打卡之外,食物质素亦相当高👍🏻一入餐厅已经见到大大个摊位俾客人打卡👍🏻连餐枱都用系XO同蛋黄哥,粉丝一定好开心😃本身唔系卡通迷嘅我,反而最欣赏佢嘅menu,连封面都系皮制,非常有质感👍🏻烧和牛肉丼伴有温泉蛋一只,份量都算多,米饭唔系一般嘅白米,颜色带浅黄,口感烟韧有咬口👍🏻温泉蛋虽然有些许失手,卖相唔太靓,但入口顺滑蛋味鲜浓,唔错😋和牛烧到六七成熟切片上碟,肉味浓郁,虽然未至于入口即化,但亦算质感松软冇乜筋,加上少量酱油同白芝麻味道更香👍🏻明太子玉子烧超有惊喜😍口感软熟,蛋味香浓,加上味道鲜浓而且带有咸香嘅明太子作点缀,令无论卖相定味道都生色不少❤️先生嗌嘅特上海鲜丼亦系相当有惊喜!用上牡丹虾、海胆、三文鱼子、呑拿鱼、帆立贝、三文鱼同油甘鱼,无谓份量同新鲜程度都绝不欺场!件件都肥美又新鲜🤩海胆颜色鲜艳,味道鲜甜浓郁,质感幼

一入餐厅已经见到大大个摊位俾客人打卡👍🏻

连餐枱都用系XO同蛋黄哥,粉丝一定好开心😃

自家制明太子玉子烧

特上海鲜丼

海胆颜色鲜艳,味道鲜甜浓郁,质感幼滑,入口即溶🥰完全系幸福嘅味道!
特上海鲜丼

呑拿鱼都唔输蚀!超厚切!筋少而脂肪多,口感软滑,入口即化❤️
抹茶丸十芭菲
最后当然要嗌返个甜品作结,呢个丸十抹茶芭菲虽然冇中村藤吉嘅材料咁丰富,但味道绝对唔输蚀,面头除咗有新鲜士多啤梨同洒咗抹茶粉嘅鲜忌帘之外,仲有一件朱古力macaron,朱古力味香浓又唔会太甜,唔错👍🏻至于中间就系梅花间竹摆放嘅抹茶雪糕、鲜忌帘同红豆蓉,抹茶味香浓又唔会苦涩,奶味亦颇重,加上唔会过甜嘅红豆蓉,连先生亦同我争食😛
好少主题餐厅可以维持到良好嘅食物质素,加上价钱合理,即使唔系XO同蛋黄哥嘅粉丝,都好建议嚟试下❤️

自家制明太子玉子烧
  • 特上海野丼