今晚天气突然冻左好多,本来想食日本野都秒放弃左,改为search「火锅🔥」,要暖反个胃同身至得。朋友提议话想食养生锅好耐,系台式火锅,台湾就去过几次,但都冇试过养生锅,就试一试佢有几养生先。环境方面,呢度好有古代feel啊,用左好多电视剧先见到既木屏风同木櫈,有别于一贯酒楼既风格。而灯光方面就暗暗地,几岩对左成日电脑,两只眼都好怕光既我地。汤底方面,我地拣左2款,分别系 宁神养心锅 同 秘制姜母鸭锅,可以一半一半,鸳鸯锅,咁价钱就计贵d果个,姐系$168。宁神养心锅 入面有半只乌鸡同鱼头,我地夹起左只乌鸡上黎拆肉,再舀d汤一齐饮,好好味!饮到好多药材既香味,又唔会系苦果d,汤底入面仲有川芎、白芷、天麻、猪肉、淮山、杞子、圆肉,带有一丝丝既甜味。秘制姜母鸭锅呢一个汤真系好岩冬天饮,入面有大量老姜,煲既时间掌握得好好,好重姜味,饮一碗即刻成个人暖哂,岩哂成日手脚冰冷既我。仲可以食埋d汤料,有一件件既台湾红面蕃鸭件,仲有冰豆腐、冬荀同当归咁。饮+食完个汤都饱左一半,我地再加左小小野,活九孔 ($48@)肉质新鲜好有弹性,上枱既时候已经处理好哂,清走哂d内脏,只要放入锅就好了,岩哂懒到出汁又唔

汤底方面,我地拣左2款,分别系 宁神养心锅秘制姜母鸭锅,可以一半一半,鸳鸯锅,咁价钱就计贵d果个,姐系$168
鸳鸯锅  宁神养心锅x秘制姜母鸭锅
宁神养心锅
秘制姜母鸭锅

饮+食完个汤都饱左一半,我地再加左小小野,
活九孔
活九孔 ($48@)
肉质新鲜好有弹性,上枱既时候已经处理好哂,清走哂d内脏,只要放入锅就好了,岩哂懒到出汁又唔想整污糟手既我地。

牛胸爽
牛胸爽 ($138)
睇个名唔知有几爽,一于叫黎试下有几爽先。一上枱,见到系一片片白色既,大家都R哂头唔知系乜,唯有问下侍应姐姐啦,原来系胸腔肋骨中间的软骨部位,渌一渌就可以,唔洗煮太耐。一试,又真系几爽㖞,唔会韧到咬唔开果d,姐姐仲话可以叫埋牛肉,包住一齐食仲正咁㖞。

鹅肝墨鱼丸
鹅肝墨鱼丸 ($48半份)
呢个鹅肝墨鱼丸系自家制既墨鱼丸,入面包住鹅肝粒,唔会细到揾唔到。咬落去,食到细细粒既墨鱼粒,中间既鹅肝好香好滑,有唔同口感,味道由淡到浓,又几得意wo。

鸭血($48)
最后仲叫左个鸭血,$48大大碟,渌2块,又饮一碗汤,成个人由心暖出黎。

最后仲有个是日糖水送,系芋圆红豆沙,画上完美句号。
芋圆

总结黎讲,饮完秘制姜母鸭锅,真系成身暖哂,我地2个都一致认同呢个一定要encore!配料方面,就对活九孔鲍鱼好印象深刻,$48只,价钱贴地,边个话出街嗌海鲜就一定比人㓥架?
2018-12-12
庆祝纪念