2023-10-28
嚟到秋天除咗諗起食煲仔飯外,當然唔少得鮮甜肥美嘅大閘蟹啦!但係如果要自己買返屋企整又覺得好煩wor,所以呢日就決定同男友去咗屋企就近嘅富臨皇宮歎歎大閘蟹放題,過下食蟹癮! 🧡時令大閘蟹放題($498/位) 大閘蟹放題主角當然嚟唔開大閘蟹啦!呢個放題有三種大閘蟹口味可以揀,分別係清蒸、花雕蒸同油鹽焗。我哋每款都有點,隻隻都好多膏下,我就最鍾意油鹽焗,個鹹香氣味真係好正! 除咗大閘蟹外,個放題其實本身都超級豐富,有多款主食、涼菜、甜品任叫之餘,佢仲包咗每人一隻蠔皇原隻鮑魚、一個花膠濃雞湯、一碟蟹粉豆苗同一碟生炒骨! 佢個花膠濃雞湯係真係超足料,花膠大大片,雞味勁濃郁!蟹粉豆苗亦用上滿滿既蟹粉,食得好爽! 小食方面嘅片皮鴨亦係另一驚喜,即使係放題都唔馬虎,個鴨好香口,係水準之上! 最後甜品叫咗紅棗糕同香芒布甸,紅棗糕熱辣辣,淡淡薑汁香氣,食完好舒服!香芒布甸亦食得到足料香甜芒果肉,係好嘅收尾! 成餐整體而然係食得好滿足,上菜亦好快,絕對係秋天食蟹嘅好選擇!
🧡時令大閘蟹放題($498/位)
佢個花膠濃雞湯係真係超足料,花膠大大片,雞味勁濃郁!