2017-06-14 84 浏览
平时特别喜欢系中环地段觅食,要平民化嘅平价美食又有,要以前高级官员先享用到嘅高级美食又有。讲紧嘅系呢间叫「礼宾傅」嘅餐厅,由前礼宾府行政总厨打理,可以享用到以往招待不同国家元首嘅美食,什至一啲新派创作。中菜通常都要一大班人食先品尝到最多美食,礼宾傅则贴心地预备咗两款一人前嘅餐单,即使人少少都可以试到多款菜式。我地选择左$680/head嘅tasting menu。第一道前菜 - 迷你鲍鱼多士。鲍鱼肉质爽弹,味道鲜美。中间嘅青瓜有画龙点睛嘅作用,增加爽脆口感,亦减低炸多士嘅油腻。三样野配合得恰到好处。甫食完鲍鱼多士,待应就随即上第二道前菜 - 燕窝酿鸡翼。鸡翼炸得香脆,一啖咬落去内里充满住燕窝,女性朋友一定喜欢。推之后到羊肚菌炖螺头汤,汤底清甜,啱哂唔系成日有汤饮嘅我。鲜蟹肉大良炒鲜奶炒鲜奶最难在于火喉,炒太猛会老而且仲返唔到转头,而呢个炒鲜奶嫩滑,加埋蟹肉提鲜真系恰到好处。红烧花胶浓浓鲍汁煮成花胶相当惹味,花胶胶质丰富,养颜之选。南瓜烩安格斯牛腩牛腩味浓,而肉质软淋,加埋南瓜可省却油腻感。礼宾傅炒饭中国人始终都要有粒饭落肚,而呢个炒饭除咗有鲍鱼等名贵材料外,更炒得饭粒分明相当惹味。

之后到羊肚菌炖螺头汤,汤底清甜,啱哂唔系成日有汤饮嘅我。
鲜蟹肉大良炒鲜奶
红烧花胶
浓浓鲍汁煮成花胶相当惹味,花胶胶质丰富,养颜之选。
南瓜烩安格斯牛腩
牛腩味浓,而肉质软淋,加埋南瓜可省却油腻感。
礼宾傅炒饭