2016-12-18 767 浏览
放工约左同事去荃湾行街,行到天昏地暗到感到肚饿时,原来已经9点了。同事仔问我想食咩? 对于一个路痴既我话冇所谓,但突然间好想食新加坡菜,佢就带左我黎依度。我哋叫咗三样嘢,虾苗拌头水紫菜,莆田扁肉汤同兴化米粉。虾苗拌头水紫菜 - 上枱时只见到一堆野,食落口酸味味,令我谂起中菜既凉拌木耳,醒胃可口。紫菜一丝丝的,要人帮帮手弄断。莆田扁肉汤 - 一锅上枱,汤底清甜,有少少酸味味,锅内有好多粒类似小云吞既东西,每粒都系小猪肉,虽然食唔出咩味,但感觉不错。兴化米粉 - 一堆米粉加好多配菜,如花生、切左丝既娃娃菜、豆卜、菇等等。食左第一啖米粉,口感幼滑,虽然未到入口即溶,但参不多有这种感觉。米粉有用调味料兜过,并非霎熟咗放上碟𠮶种。最后,佢既茶有清香既菊花味,饮左第一口既感觉好舒服。今次前菜系香脆紫菜同花生,味道不错。但眼见餐厅唔够员工,有位但要等入座要点时间 。

我哋叫咗三样嘢,虾苗拌头水紫菜,莆田扁肉汤同兴化米粉。

紫菜花生 (食咗一半先影)
虾苗拌头水紫菜
蒲田扁肉汤
兴化米粉
2016-12-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
紫菜花生 (食咗一半先影)
虾苗拌头水紫菜
蒲田扁肉汤