2018-01-04
同事生日茶聚,梗係要食得豐富一點啦 ﹗生飛滋、旋風叉燒包、什菌生滋貓、雷生湯丸、正菜肉酸窩米、蒸雙丸、柚皮鴨腳、豉味有排吉、師拉燒賣皇、梅菜肉鬆腸粉、等等等等等!Lucky day,突然有免費午餐,多謝老闆喎﹗其實真正原因係陪客食飯囉,呵呵呵。滿身酒氣醉住飲茶,答應左同事們點可以失約喎!昨晚行程緊密 Soho、After 5、Baby、伊之吧!爆醉四點幾先返到屋企。今日都唔例外,朝七點爬起身即黎紅磡稻香,收工要上水、銅鑼灣,最後大埔,仲後生咩。豉汁虎皮尖椒,有核既微辣、無核既香甜,熱辣辣送上,越食越喜愛呢。尖椒十分爽甜,混上種籽又會散發辛辣,兜埋惹味蒜頭豆豉,甜甜地、咸咸地加上辣辣地,好好味啊。煎堆仔,我不吃甜品的,見到都驚呀﹗豆沙餡略甜,加上芝麻香口帶脆,可以。如果是大隻空心無餡那款,比較受樂。炸饅頭,不愛吃甜的我當然望而卻步啦 ﹗不過都可以試啖既,原味齋咬,外層微脆,裡面乾爭爭,不喜歡。滾上煉奶甜到漏,受不了 ﹗醬皇豬大腸,可遇不可求,不是經常見到有得食呢,即刻試試龍定蟲先。芡汁勁厚黏到實一實,大量杰撻撻醬汁漿住您個嘴,味道特濃略咸。大腸洗得乾淨,亦沒有任何腥嗅味道,趙落都充滿彈性
醬皇豬大腸,可遇不可求,不是經常見到有得食呢,即刻試試龍定蟲先。芡汁勁厚黏到實一實,大量杰撻撻醬汁漿住您個嘴,味道特濃略咸。大腸洗得乾淨,亦沒有任何腥嗅味道,趙落都充滿彈性,整體一般般罷了。
鮑汁炆鳳爪,出奇地好食喎,意想不到的手藝。濃濃鮑汁黏黏膠膠,味道甜美不濁夠清爽,就算用來撈飯食一樣掂呀﹗鳳爪炆到皮滑帶黏,漿漿的口感十分討人歡喜。鮑汁已滲透每吋筋肉,每啖都非常可口帶彈又帶汁,好好味啊﹗
家鄉煎薄罉,客家菜嗎?不太食到配料,厚厚的已掩蓋所有味道,蔥味及咸味較為突出,質地軟棉棉,無咩特別,平凡簡單。阿媽十分喜歡自己屋企煎,經常轉換材料,蠔仔、青口、雞肉、瘦肉、等等,有肉好食百倍啦。不過我不太感興趣,加辣椒醬都會食幾啖既。
XO 醬蟹肉餃,當然要試新菜色啦。何解散晒都照出比食客呢?賣相勁肉酸,垃圾桶拿上來?只食到少少蝦、少少蟹,最濃味係粉皮,食不到 XO 醬味道,失敗。
三式腸粉:香茜牛肉腸粉,吃不到芫茜刺鼻氣味的我,唯有硬吞落肚。以前聞到已經反胃,入口即嘔添呀。近年已經對芫茜氣味及味道無以往反應那麼大了﹗腸皮微滑,未算太厚,都到臨界點的了,現在都隱約可以見到餡料既。滑牛碎太少,味道微弱近乎不存在,加上豉油及粉皮就更加食不到啊﹗茜味比牛味更重囉。鮮蝦腸粉,大大隻的蝦仁爽爽的,不過唔彈牙,味濁不鮮,一般般啦。蜜汁叉燒腸粉,甜美叉燒碎再加清爽甜豉油味道係蠻不錯既,只是腸皮太厚,粗而不滑。
三色卷:糯米卷,兒時的回憶,可能含糯米飯甜甜地,加上麵包香噴噴,不過依家一年都未必會食到一次。微暖的糯米卷,糯米已被甜豉油完全滲透程淺啡色,散發清新甜味,不濁不嗆不過份,剛剛好。沒有什麼配料,只有幾粒花生,真的有點單調。麵包香氣及味道又不及當年,整體不過不失,作為填飽肚功能係可以的。馬拉卷,其實應該同馬拉糕一樣架喎,但何解味道及質地都相距甚遠呢?卷較硬較淡口,唔好食既。紫米卷,跟馬拉卷差不多味道,不過多了種芳香,好食少少。
口水雞,夠香夠辣還帶酸,好少可會落醋喎?香料豐富,醒神開胃,雞肉腍滑,不肥膩,無肥膏,使我停不了地吸啜。白灼娃娃菜,粗糙又沒有菜甜味,幸好有清香淺豉油添點味道乍。
山竹牛肉球,四格點心碟非常骨子又精緻喎,突然高檔左。先淋上大量喼汁,急不及待要立即整粒啪入口呢 ﹗嘩,熱到颷眼水,幸好剛剛有喼汁降降溫乍,如果唔係必定燙傷啊 ﹗不過越熱就越好食,又好難兩全其美既。牛肉香、牛肉滑,清爽的醃味添加酸甜喼汁,正喎。
川汁抄手,個個都會以為係辣既紅油抄手,因為我係大埔稻香食過,所以知道只係淋上完全唔冲既酸汁囉。奇怪地依個酸汁有極之輕微辣味道,還有少少花椒味道,不過整道菜都偏淡,就連鮮肉雲吞都淡口,唔好食。
白烚芥菜,我在大埔稻香食過是超級香甜可口的,但依碟就麻麻地喇。菜甘味強烈而菜甜味微弱,雖有甜味,但太淡。菜膽爽嫩,菜葉粗,好采無渣,滿意既。
沙薑鮮淮山,邊度鄉下架?烚完淮山淋上沙薑汁送上,簡單又易做。半爽帶粉,咸咸的有點薑味,怪怪的。拍青瓜,麻麻地,直頭低於水平。撈得不均勻,醃得不入味,好采青瓜夠爽甜,味道清新,當食原汁原味,滿意。
剁椒魚蓉釀茄子,椒還椒、茄子還茄子,求其掉劈辣椒蓉就算囉?莫非蠔油冬菇都只不過係冬菇上面加篤蠔油嗎?煎完的茄子加上剁椒蒸,似釀茄子點辣椒醬食囉,魚蓉散發咸香,煎過使的魚肉更有咬口,茄子完全溶化,茄子皮就硬掘掘呢。
金冠豆苗餃,造型永遠滿分,晶瑩剔透、若隱若現半透明,程十字飛鏢形狀十分趣緻。但我不喜歡厚厚又油油的餃皮呢,而且整體味道過於清淡平凡,雖然豆苗蓉香甜,蝦粒爽口。
金粟花枝餅,混入埋粟米粒跟麵粉一齊煎香,增加口感及層次,脆卜卜又甜甜的。煎得有點油,反晒光。味道不錯,兩面金黃香噴噴,彈彈滑滑,滿意。
金菇魚肚紮,新品種喎,四寶雞紮的素齋版?沒有肉呢,只有幾片濕潤魚肚,千奇不要拆散食,必須一啖咬齊金菇、冬菇、魚肚及腐皮,否則味道會偏淡又單調。冬菇彈彈、金菇爽爽、魚肚棉棉、腐皮滑滑,各種味道及質感共冶一爐,食得過的出品。
柚皮鴨腳,試新菜色,味道怪怪的。柚皮腍腍的似較硬的蘿蔔,帶著強烈醬油味。鴨腳皮肉皆爽,味道一般。珍珠雞,足料珍珠雞雖外表平凡,但內涵豐富 ﹗一定要大啖大啖地咬,讓荷香黏黏糯米飯粒跟甜美肉碎混和,難得加入咸蛋黃就更打得火熱,注入生命,跳盪的味道使到血液沸騰,好好食喎 ﹗
炸雲吞,鮮蝦餡細細篤不太食到,已被其他味道完全覆蓋。雲吞皮大大舊又硬掘掘,給點牙力咬吧 ﹗淋上甜酸汁,平凡得可以吧。香妃雞,全熟烚咸雞,皮滑彈彈,髀肉嫩滑結實,胸肉腍腍未見有渣,咸香非凡不濁,夾雜微弱雞味也不算啊。
香煎鍋貼,夏日 promotion $3 蚊碟,即係 $1 隻喎,堅平呢。開心到狠狠地大大啖咬落去,我即時悲鳴,嘩嘩呀呀呀 ﹗餃皮厚厚,十足食緊無餡齋包一樣,豬肉餡微細到差點找不著,難怪平到 $1 蚊隻,又再次證明那有大大隻蛤乸隨街跳,平野無好。
香煎蘿蔔糕,阿媽的蘿蔔糕最足料最好食,所以我一般都不會食街的呢。沒有蘿蔔絲的蘿蔔糕,只有幾點叉燒碎,粉多蘿蔔少,煎香了又如何喎?味道合格。
張加單既點心紙交給拿住盤燒鵝骨阿姐,誰知無入單,連張點心紙都唔見埋﹗算數,埋單閃喇!
豉汁虎皮尖椒
煎堆仔