2018-02-04
說話亞妹知我哋去元朗,千叮萬囑叫我哋去小確幸外賣布丁燒佢食。咁我哋去完元朗公共圖書館睇書後,就依GoogleMap去搵,咦!原來就係附近咋喎!門面比想像中小,其實經過未必覺眼,入到去就比櫥窗嘅布丁燒所吸引,當時已經係5:50,部份布丁燒味道已經賣晒,前面仲有幾個排緊隊,我哋就買咗1個抺茶味同原味(堂食),仲買多咗1個原味布丁燒外賣!店員教我哋食嘅時候先搖一搖,再反轉倒出嚟隻碟上 (咦?咁隻貓頭鷹圖案咪反底囉 @@)其實淨睇賣相已經好吸引!原來布丁燒上面係布丁,下面係芝士蛋糕!抺茶味唔算太甘濃,反而我更鐘意原味(芝士布丁燒)!布丁嫰滑,芝士蛋糕嘅芝士唔算好濃,但質地綿綿,原來布丁同蛋糕可以咁夾,食完一啖再一啖,對於甜品控嘅我嚟講,確實Feel到一陣小確幸,好美味,哈哈!當我哋食完後,店員同我哋講熱食布丁燒更好味,芝士更加香濃!佢仲指住廚房,話熱辣辣嘅布丁燒準備出爐,如果買就要快手!嗚。。可惡,食完一個已經飽了,根本食唔落第二個,點解佢唔一早講喎 ><店員比咗張咭片我,話下次嚟買可以先打電話比佢哋,問吓當日布丁燒嘅出爐時間,咁就可以夾啱時間食到新鮮出爐嘅布丁燒喇。。。唉。。
抺茶布丁燒與芝士布丁燒
唉。。。(早知等多陣買熱食),咁我拎住亞妹嘅布丁燒外賣,帶少少失落返屋企。。