2017-05-24 720 浏览
上星期六晚上经过深水埗青山道,发现开了一间客家店食石锅鱼的,喜欢食客家菜的我,当然非试不可. 一份到去装修一般,有点似茶餐厅格局店内大部份客人都食紧石锅鱼,眼见条鱼都几大条,终是就只是点了一个石锅鱼,过了10分锺後,条鱼终於到左。看见石锅鱼时候,真是令我有点惊喜,因为原来整个锅都是用花岗岩岩石做,再配以明火煲,跟一般餐厅用钢煲及电磁炉感觉很不同,当打开煲盖,除左大大条鱼之外,仲有好多配菜同香料,有豆"POP",酸菜等等,仲有好细只既绿色辣椒仔,个D辣椒仔好耐之前系家乡食过,之後系香港就未曾食过,估唔到今次又可以再食到,真系好正,而条鱼厨师应该先煎过才落锅,所以食起黎好香,鱼亦好滑, 而且用石锅煲条鱼,会令鱼不会黐实煲底,,再配上辣椒豉油吃,真系好正。可以再食!
可以再食!
石锅鱼