2014-05-20 2150 浏览
尖沙咀韓國街韓國特色食店林立,未夠七點已經很多人輪候 ,與三位朋友選擇了街尾一間比較少人排隊的南大門一號進餐 ,很好彩十分鐘便有位了。 一入門便覺得很擠逼 ,地方很少, 店內放滿了枱及座位(店租金一定很貴)。坐下看看四週都是女士們包括我與朋友, 又咁啱既。唔通男士不食韓國菜?!哈哈。 餐牌上每款菜式都附上照片,個樣吾錯又幾方便喎。Order雜菜炒粉絲,高麗人蔘雞湯,泡菜煎餅,下單沒多久便有6小碟前菜,放下後我便覺得張枱好細,加埋些碗筷,便冇乜位餘下, 等會菜來放哪一處? 前菜味度不錯,與一般韓國菜館差不多。雜菜炒粉絲 : 個樣很油,粉絲吸收了醬油味道都可以,但葱就勁多, 唔通葱就是雜菜?那應該改名叫做葱段炒粉絲. 本來order泡菜煎餅,但來了 煎海鮮葱餅 : 想換,服務員阿姐卻話如果啱食便食這款啦,一樣好食。阿姐個樣個勢好似唔想換,朋友冇意見便算數。賣相幾好,但我覺得不喜歡,又是葱勁多,4隻小蝦用作點綴冇味的. 其他海鮮未找到;但佢冇偏我真是葱餅,只是我吾識欣賞。 現在只能夠期待人蔘雞湯了。等了好久,追單時原來阿姐忘了下單,再等了20分鐘高麗人蔘雞湯 : 在我們千吹萬喚之下終於出世
)。坐下看看四週都是女士們包括我與朋友, 又咁啱既。
唔通男士不食韓國菜?!哈哈。

雜菜炒粉絲
本來order泡菜煎餅,但來了
現在只能夠期待人蔘雞湯了。
煎海鮮葱餅
等了好久,追單時原來阿姐忘了下單,再等了20分鐘
高麗人蔘雞湯 : 在我們千吹萬喚之下終於出世了, 但一看便好激氣
,同張相爭好遠, 以為用蛋絲遮住便看不到隻雞個樣好衰,得半隻雞,仲用家中平常用的上闊下窄湯碗裝,貨不對版;個湯很少我們3人分得半碗,真係經貴,雞肉林同離骨,找不到參,卻有參味但極重雞腥味。
失望!
高麗人參雞湯
整體來講,菜式賣相吾靚,又吾好食,服務又唔好,坐得更吾舒服,好囧。吾會再去。
2014-03-16