2019-07-23 1386 浏览
我真系好钟意食omakase!毫无烦恼,师傅帮你谂好,够哂惊喜,只要乖乖坐低,野食直接送到你眼前。今日黎左呢间位于铜锣湾高层日本🇯🇵师傅发办庆祝。好高人气好多明星艺人都黎打卡🤗个景仲好靓,可以一路望住师傅准备料理,一边睇住个靓景,令人舒服。大家仲要去厕所参观一下,都好高级好靓🤭🤭哈!今日有 杜师傅为我们烹调👨🏻‍🍳佢多年经验仲系日本🇯🇵打滚过同经常去日本搜罗时令食材,而且每道菜都系佢精心设计,好有创意够哂厉害。👍餐厅推出左最新菜单《夏日限定厨师发办 SUSHI GIN》,真系好令我惊喜,可以话我食过最好味又最多野食最正既一次!😍竟然有17道菜式,而且好多都系好珍贵时令食材,超新鲜!前菜🍚🐟真鲈鱼昆布渍鲈鱼用左昆布渍调味,令到味道鲜点咸香,几开胃。赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🐟呢款鱼既味道本身淡味,加左鲣鱼既浓汤加热,令到鱼鲜味带出,再沾上木鱼花酱汁,味道立即变得浓味。好好味!😍这个前菜简直似一幅画咁,放到好靓!😍分别系赤身紫苏大根卷、琵琶湖稚鲇、唐扬本州沢蟹、鱼子酱白海老鲔鱼他他、熊本蕃茄要跟住个次序去食,编排得好好。先系鱼子酱白海老鲔鱼他他,师傅提醒要一啖放入口!哗,口感层次非常丰富
我真系好钟意食omakase!

大家仲要去厕所参观一下,都好高级好靓🤭🤭哈!

竟然有17道菜式,而且好多都系好珍贵时令食材,超新鲜!

前菜🍚

🐟真鲈鱼昆布渍
鲈鱼用左昆布渍调味,令到味道鲜点咸香,几开胃。

赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🐟

这个前菜简直似一幅画咁,放到好靓!😍
分别系

要跟住个次序去食,编排得好好。
先系鱼子酱白海老鲔鱼他他,师傅提醒要一啖放入口!哗,口感层次非常丰富!
浓烈爽口既鱼子酱,加上海虾既爽口肉质同鲔鱼既鲜味,好味到真系难以忘记!

赤身紫苏大根卷 ,用左姜醋汁浸泡既萝卜丝,食落酸酸地,好醒胃!

条鱼仔系 来自琵琶湖既稚鲇,同只蟹就系来自本州,炸到好脆卜卜,好香脆😆

熊本蕃茄:非常鲜甜又多汁,好解腻呀!🍅

煮物

缟海老土佐酢啫喱:
呢个好特别,啫喱里面有只海老同放满虾籽,口感非常爽口虾味又带点酸甜,好开胃。

𩽾𩾌鱼肝水云酢:好多油脂甘香既鱼肝,放入口既溶,食落有啲辣味,好正好惹味😋😋

呢个好靓,用左个罐仔放左 由蛋黄乳酪酱既渡蟹同放满浓郁既虾膏濑尿虾,味道好浓烈又鲜味,好钟意呢道菜。

🍧象拔蚌、牡丹虾、岩牡蛎 加上即刨既熊本蕃茄冰❄️食落非常清新夏日既感觉,配搭好创新又好match! 蕃茄真系好清甜,配上新鲜既海鲜,真系好味到极点!

缟鲹鱼伴鱼肝酱🐟深海池鱼 质感甘香顺滑 加上咸香既缟鲹鱼肝酱,味道更升华!

平政鱼伴柚子胡椒大根蓉:
用左平政鱼包住左柚子萝卜蓉,食落酸酸地,好开胃!
火炙过既金目鲷,好多油脂,口感嫩滑肥。
仲有九州海螺🐚。

睇到呢个画面真系流哂口水!
原只既北海道紫海胆,真系好少咁样食到!
好靓呀!😍😍😍加左啲拖罗蓉同三文鱼籽,令到味道无咁腻,海胆真系超浓郁,好鲜甜又creamy !

食完之后再衬番粒威士忌蜜瓜,👍真系好解腻呀,好甜。

穴子冻、穴子八番卷、穴子天
系由海鳗制成既理料,三种口味,好有创意!

鲍鱼白露笋松露煮
第一次食到北海道既鲍鱼,口感好烟韧。本身无咩味,靠佢个白松露同白露笋调味!浓郁既白松露忌廉汁,好香滑。好钟意个汁好creamy!😋

食左咁多肉,就轮到沙律,解一解油腻。
有未来粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、红酒荞头
🥗🥬🍅🌽
个日本粟米真系好甜呀,一咬啲汁流哂出黎,好味。👍

之后就轮到寿司喇!🍣
先来:来自九洲大分剥皮鱼伴鱼肝酱,好滑溜呀好鲜味,加左鱼肝酱,食落好香浓。

鰯鱼卷🍙由沙丁鱼姜葱黄瓜🥒卷成,食落多种口味,好有层次,好清脆。

鲭鱼棒:呢个几特别,面头一块透明既昆布色裹鲭鱼片,食落酸酸咸咸。
鲔鱼腩,鲔鱼筋😍😍😍😋😋系拖罗呀!!好正呀。真系超丰富鱼油脂,好肥美,放入口即刻溶,真系太美味!有筋既拖罗就无咁腻,有嚼劲。

超多层既紫海胆寿司😱😱🤭🤭见住师傅系咁搭高啲海胆,真系好正。海水味浓烈又鲜甜,回味无穷呀!

之后就鲔鱼中落骨汤:用黎帮左消化下。
落左滑溜溜感觉既莼菜🥬又几特别,清清地几好饮。

食左咁耐,终于到左甜品喇!

竟然有三款甜品,好夸张🤣😱😱😍😍
虾味蛋糕,日本蜜瓜 同炸红豆蓉

想讲一讲个蛋糕,几好味,食落真系有阵虾既味,蛋糕无用面粉,只用鸡蛋制成,所以食落蛋味特别香。
再配埋杯咖啡酒,真系好香浓好衬呀!😍
成餐饭食得好开心,赞口不绝呀👍