2020-11-01 362 浏览
天气有啲凉意,想食啲暖笠笠粥品,知道湾仔呢间粥面店标榜不用味精,啱晒我心水,因为我好怕食完味精粥好口渴。爽脆鲩鱼皮去到见到餐牌有鲩鱼皮,系周末先有得食,即刻叫返个做餐前小食。鲩鱼皮晶莹剔透,有相当的厚度,口感好爽脆,咬到爽爽声,超乎想像的鱼皮口感,满满骨胶原。调味相当不错,夹着姜丝、葱丝一齐食、和辣椒豉油,一啲都唔腥。猪润粥猪润好足料,块块劲大块,系我钟意嘅厚切,口感爽,完全冇猪腥味。粥底好绵好滑,好够热,食到最尾碗底都冇生水,简单洒了葱粒,加上猪膶的味道,已经好好味。鲜虾云吞虾子捞面虾子香,捞面一流,面条爽口弹牙。加$15有双拼,我哋拣了鲜虾云吞,有六只,每只是一口size。云吞皮滑,皮薄馅靓,啖啖爽口鲜虾肉。配上热辣辣大地鱼韮黄汤,食一口捞面,饮一口汤,很滋味。

爽脆鲩鱼皮

猪润粥