2014-04-28
有年輕人在香港創業是一件值得鼓勵的事情,尤其在貴租的銅鑼灣區做車仔麵生意就更加值得鼓勵。所以,我便來到這一家剛開業的車仔站。 一看門面已經知道不是傳統車仔麵,乾淨企理,座位寬敞。顧客落柯打先要填好張表,然後去收銀俾錢,再等職員叫你,自己去拎,步驟多過大家樂,更遇著個新手收銀姐姐,我本來叫5樣餸,最後發現得3樣,問佢哋想攞返張表睇吓,話冇,只可以print 張單俾我,其實我想知我係老人痴呆多過佢哋有冇收多我錢,佢哋係冇收多嘅,OK。 呢度真係好摩登,最摩登係湯底要收錢,食咁多年車仔麵,真係第一次。湯底有3款,兩款係蕃茄,一款叫特色麻辣,我又唔明點解要主打蕃茄,食車仔麵的多數鍾意腩汁,清湯加辣汁,要食蕃茄湯底我返屋企自己煮。Anyway ,可能我唔識呢啲摩登嘢,我揀咗麻辣湯底,小辣。餸9蚊一款,素菜$7一款,好笑,大家睇吓張menu,點解金針菇唔係素菜呢?Anyway 我冇點到,我點咗而得到嘅有魚蛋、豬紅同蘿蔔,米粉($8)。 見到個湯,同想像中有出入,我以為麻辣會係個湯紅色嗰啲,好似譚仔咁,你懂的。面前係清湯加麻辣醬,有幾隻於是無補的花椒浮吓浮吓,真係好辣,得個辣字。魚蛋,4粒,9蚊得到