2018-10-11
今日收工之後約咗朋友去食飯,三門仔就係石籬商場2期對面既公園隔離,好易搵!入到去坐低之後,見到有好多一家大細喺度打邊爐,好熱鬧啊!餐廳入邊有一幅好大嘅油畫,牆上仲有好多懷舊嘅CD同埋擺設,幾有特色。除咗打邊爐之外,其實仲有小炒食既。我哋第一道食嘅菜係湯嚟嘅—杏汁菜膽豬肺湯。呢個奶白色既湯聞起上嚟有好香嘅杏仁味,同埋有好多舊豬肺同菜,非常足料!飲落亦都有好香嘅杏仁味,口感好滑溜,豬肺煮得都好淋,真係好好味!之後就係食油鹽水浸番薯蜆,啲蜆好大隻,非常鮮甜!仲有粉絲係底,簡單嘅配搭但係味道就一流!再嚟就係花雕蛋白蒸蟹,一上菜就聞到好香嘅花雕酒味,蟹肉好淋,蛋白超級滑,入口即溶,好岩送飯食。我哋之後仲食咗干炒豬頸肉河,河粉炒得好有鑊氣,豬頸肉好爽口好大嚿。佢哋有個好特別嘅甜品就係—南瓜疏乎厘,都係第一次試,軟綿綿嘅疏乎厘下面就係南瓜蓉同埋西米露,南瓜唔太甜,食起上嚟唔會膩,仲好健康嘅感覺添!總括來說呢間餐廳嘅食物都好好味,價錢亦都唔係好貴,值得推薦比大家,原來石籬村都有好好味嘅餐廳㗎!住附近嘅朋友仔可以去試吓喎~
除咗打邊爐之外,其實仲有小炒食既。
我哋第一道食嘅菜係湯嚟嘅—杏汁菜膽豬肺湯。