餐厅: 香港老飯店
资讯:

2024-03-31 683 浏览
近排比较多去上环食晚饭,今次都系选择以前返工既其中一间饭堂 -- 香港老饭店。不过人流比以前明显少左好多,但就变左几岩聚餐,唔迫又唔驶比人催,慢慢食慢慢倾。佢份量唔算太大,但我地觉得几好,因为正正可以比我地食多几款。今次叫左核桃熏蛋呢个系必食,大家都有几年无食过,但一坐低谂起既第一样都系熏蛋。好香烟熏味,每人食半只岩岩好,唔会太漏可以留肚食其他。核桃亦都香甜脆口,好易忍唔住一啖接一啖。小笼包唔知系咪自己唔系一上枱就食,感觉唔够热,食落普通。皮亦较为厚身醉顶鸽第一次食醉鸽,原来好好食,肉质厚实,浸得入味,拎只髀仔食好爽。赛螃蟹蛋略嫌炒得老左少少变左少少一粒粒质感, 做唔到蟹既感觉狮子头正常发挥,但唔系特别好食,可以留返个QUOTA试其他。津白前期食得太多浓味野,食呢个清清地都几夹锅贴煎得好脆亦有肉汁,相对出色,又系可以每人一只试下就岩岩好!砂糖桔呢个系餐厅送既,一大碟唔姑寒,食落好甜,忍唔住食左几粒。豆沙窝饼呢个甜品系有惊喜到我地!炸得好脆,豆沙馅都唔会太甜,馅既份量岩岩好,摆左一阵再食都系咁脆。个人认为必食推介。

核桃熏蛋

小笼包

醉顶鸽

赛螃蟹
蛋略嫌炒得老左少少变左少少一粒粒质感, 做唔到蟹既感觉

狮子头
正常发挥,但唔系特别好食,可以留返个QUOTA试其他。

津白
前期食得太多浓味野,食呢个清清地都几夹

锅贴
煎得好脆亦有肉汁,相对出色,又系可以每人一只试下就岩岩好!

砂糖桔
呢个系餐厅送既,一大碟唔姑寒,食落好甜,忍唔住食左几粒。

豆沙窝饼