2021-04-10 2249 浏览
很久没有去饮宴, 也不能够一班亲朋戚友上酒楼聚餐, 突然好想食中菜, book了 观塘商厦中的私房菜-- 御膳。私房菜收费以每位计已包加一,茶芥, 价钱亦随著唔同人数有所不同, 可以参考网上嘅餐牌睇吓菜式啱唔啱食, 私房菜好处就系可以同餐厅沟通 为你设计专属菜单~我们一行四人 ,齐人就上菜😋。拣了『花胶扒羊肚菌餐』 每位$360免加一前菜:麻辣卤水拼盘走辣一样咁惹味, 卤水甘香,唔会太咸, 而且仲带点点麻香, 提醒我本来这是麻辣的~牛肚薄薄的够爽入味,唔韧~麻酱青瓜鸡丝, 酱汁调教得恰到好处。卤水大肠, 有薄有厚, 好入味。😋大蚬杂菌豆腐汤蚬肉好鲜甜, 汤底似以鱼和豆腐熬成汤,很清甜, 无添加味精,配合杂菌和豆腐, 丰富美味,每人喝了两碗有多!姜葱炒肉蟹选了这个最传统简单做法, 突显肉蟹嘅鲜甜。 四月不是蟹的当造季节,未见爆膏爆肉嘅情况, 还好大厨用秘制酱油爆炒得特别惹味, 姜葱尤其尽吸蟹嘅精华。 依然系最舐舐脷嘅海鲜菜式!姜葱炆龙趸腩肉够厚,连着腩位入囗尽是鱼香, 龙趸肉泡过油也特别香口!蒜蓉粉丝蒸圣子皇火喉掌握得好好👍👍, 肉质鲜甜爽嫩。 要知道蛏子蒸过少少时间已经唔爽, 经验好重

卤水拼盘

前菜:麻辣卤水拼盘
牛肚薄薄的够爽入味,唔韧~
麻酱青瓜鸡丝, 酱汁调教得恰到好处。
卤水大肠, 有薄有厚, 好入味。😋

姜葱炆龙趸腩
肉够厚,连着腩位入囗尽是鱼香, 龙趸肉泡过油也特别香口!

蒜蓉粉丝蒸圣子皇
火喉掌握得好好👍👍, 肉质鲜甜爽嫩。 要知道蛏子蒸过少少时间已经唔爽, 经验好重要。 垫底嘅蒜蓉粉丝超级好味!

士多啤梨骨
端上台已传出浓香的士多啤梨味, 味道唔似使用人工调味剂, 有天然嘅果香, 衬托出肉排的味道, 薄薄的一层令肉排色泽光润,咬落仲坚有肉汁~😋

花胶扒羊肚菌
比较欣赏佢嘅蚝油味唔会好重, 能够真正品尝到 羊肚菌独有嘅菇菌味, 花胶介乎爽同胶质中间, 唔算系去到扒嘅级数不过都系俾足料!

蟹油银牙炒面
好有镬气, 边条好幼细, 难得仲够爽唔会黐埋一达, 充满酱油银牙香,巧手制作👍, 食到九分饱大家都可以 九秒九K.O. 了。

甜品是芒果布丁, 配合花奶够滑够香甜。

各种菜式水准不俗, 各人都吃得非常满足, 开心倾吓食吓又一个晚上。😍

卤水拼盘