2019-04-21 823 浏览
@twinklebaker ————————————————————————可能適合對象:#白朱古力Mousses綠茶蛋糕 #富士山下 甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️💬:可以以whatsapp訂蛋糕,以大型連鎖餅店嚟講,算嶄新,方便!🛒:尖沙咀,上環,銅鑼灣,葵芳,元朗,青衣 #cakeup_尖沙咀站 #cakeup_上環站 #cakeup_銅鑼灣站 #cakeup_葵芳站 #cakeup_青衣站🔘:件裝/ 個裝 6”💰:件裝 $48;個裝 $368————————————————————————性價比:低奏起富士山下音樂,再試試夾硬唱唱「成個蛋糕勁似富士山,質感好硬呀呀,𠵱個蛋糕甜到會唔會食到有糖尿病啦!」以上歌詞總算係簡介咗個蛋糕嘅食後感。一睇,都唔難睇得出佢係一座日本富士山!呃Like度都算高,查實飽肚感亦唔弱。先講吓個「山」先,外層係用到白朱古力Mousses造成,Mousses 嘅口感,偏實!佢嘅Mousses唔知點解總係好似有門獨特造法咁,總係偏實(上次食芝士個個又係)。雖則咬落食得出朱古力味,但我個人
可能適合對象:#白朱古力Mousses綠茶蛋糕 #富士山下
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️
🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🏷:✔️
🔘:件裝/ 個裝 6”
💰:件裝 $48;個裝 $368
————————————————————————
性價比:低

奏起富士山下音樂,再試試夾硬唱唱

先講吓個「山」先,外層係用到白朱古力Mousses造成,Mousses 嘅口感,偏實!佢嘅Mousses唔知點解總係好似有門獨特造法咁,總係偏實(上次食芝士個個又係)。雖則咬落食得出朱古力味,但我個人偏好,都係鍾意啲綿身軟身啲嘅Mousses。同埋Mousses亦都算偏甜,再加埋佢內裡嘅士多啤梨流心醬,真係甜上加甜。但老實講,士多啤梨經已係整個蛋糕較為難忘嘅部分⋯

而「山」下有塊「草地」,塊地就係用到抹茶牛油蛋糕造成。同樣地夾有士多啤梨醬加粒粒脆珠。先講個蛋糕質感,實!實到咬感好似食緊濕少少嘅乾蘇餅咁,真係好實呀,好飽肚。綠茶味方面,對於一個會食綠茶嘅人嚟講,可以話食唔出;但一個唔鍾意食綠茶嘅人嚟講,佢係食得出嘅。可想而知,綠茶味濃度濃極有限。而有密集恐懼症,或者知道咩叫「臭屁蟲卵」嘅你,記得唔好打開士多啤梨醬個層睇,因為你應該會打個冷震。

結論一吓,整個蛋糕,實同甜係我哋食完後會有嘅印象。有一個朋友仲只係食咗一啖,就原件放係檯。講真,我就麻麻哋𠵱個蛋糕⋯ 唔知佢另一個春季系列嘅「#櫻花樹下 」,大家食完又覺得點呢?
——————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #綠茶蛋糕 #白朱古力mousse #銅鑼灣 #尖沙咀 #葵芳 #青衣 #打卡
白朱古力Mousses綠茶蛋糕
外卖自取