2008-02-04
晚飯叫了XO醬金菇炒肥牛的套餐, 落單時特別問阿姐, 會唔會有芽菜或者蔥, 阿姐當然唔會知有冇, 咁我就話, 如果有就走芽菜同蔥啦, 因為我唔食. 阿姐話寫埋落張單度.等左一陣, 另一位阿姐送碟餸上黎, 係一碟紅椒絲九菜花炒肥牛, 我以為整錯左, 同個阿姐講, 我話我係叫XO醬金菇炒肥牛, 呢個餸唔係用XO醬炒, 亦都唔見有金菇, 佢話個餸係咁, d九菜花係配菜. 我重申一次, 碟餸係冇金菇, 佢仲要話, d金菇係切碎左黎炒, 講完就走左. 下?而家當我盲定傻?你個餸既煮法我冇得異議, 你喜歡用大量九菜花做配菜我都控制唔到, 但係個餸名提到既醬料同材料就一定要有齊. XO醬換做椒絲, 仲要話係咁, 最離譜既係, 事實擺o係度係冇金菇, 都張大眼講大話話有, 仲覺得我會接受佢既講法.我同朋友商量, 話接受唔到, 要再搵人跟, o個個阿姐岩岩o係附近聽到, 叫過黎:點呀!態度極之差. 我都好直接咁同佢講, 同你溝通唔到, 我會搵過第二個人跟.搵過另一個阿姐跟, 佢話幫我攞碟餸入廚房問, 轉頭放返低一碟餸, 好明顯係用同一碟餸, 加返d金菇再炒兩野, 當然冇再加返XO醬, 全程冇人同我地
搵過另一個阿姐跟, 佢話幫我攞碟餸入廚房問, 轉頭放返低一碟餸, 好明顯係用同一碟餸, 加返d金菇再炒兩野, 當然冇再加返XO醬, 全程冇人同我地講過任何野, 冇道歉亦冇解釋.
從來冇諗過要為難別人, 只係貨不對版時, 總係覺得需要提出. 想不到會換來如此對待. 雖然去茶餐廳食野, 都唔會要求有咩好服務, 但這也太過份了.