2021-04-28 198 浏览
妈咪成日话好食又一餐唔好成日一餐,食咩都冇所谓,但系我就唔系咁睇,人生得几廿年,每一餐都系咁重要,食完食一餐就少一餐,所以每一餐我都想拣好食嘅嘢黎食,而今日我就嚟咗西环呢度食呢个每位价值$688嘅精选铁板烧晚餐😁。餐厅内部唔算好大,但系装修精致,环境舒适,有一位女店员同男店员,男店员负责收钱,女店员主力服务顾客,态度极之良好。.沙律:两款口味嘅沙律,一款系日式和风汁,另一款意式凤梨汁,B仔就拣咗凤梨汁,因为入餐厅嘅时候刚好见到佢用新鲜菠萝🍍整汁嘅一幕,用得新鲜菠萝整,感觉一定唔会差,而食落亦确实咗我嘅谂法,汁底味道天然清甜。前菜三点:三点为矶煮鲍鱼、红酒荞头及水云,鲍鱼爽口弹牙,荞头爽脆,水云则类似蒟蒻面,食落带香甜酱油味。刺身三点:日本北海道带子、深海池鱼王及中拖罗,三者平分秋色,全部都几高质,池鱼鱼脂味尤其浓郁,食每种海鲜之前记得先用伴碟嘅海草🌿同紫苏叶清清口腔车海老配桔子酱:师傅一路烧,牛油味同黑胡椒香气就一路相互连环冲击住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鲜橙,内里白嫩嘅海老非常肥厚,弹牙有咬口,而虾头方面,建议啜完虾膏之后,可将虾头分件放入口中细细咀嚼,会食到蜂拥而出嘅浓浓虾味。搭

沙律:

前菜三点:

刺身三点:

车海老配桔子酱:
师傅一路烧,牛油味同黑胡椒香气就一路相互连环冲击住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鲜橙,内里白嫩嘅海老非常肥厚,弹牙有咬口,而虾头方面,建议啜完虾膏之后,可将虾头分件放入口中细细咀嚼,会食到蜂拥而出嘅浓浓虾味。搭配嘅桔子蛋黄酱亦系加分位之一,提味而不腻口。

银鳕鱼:
鱼质细腻柔软,外皮轻薄脆身,材料好,就系唔需要过多调味,轻轻一烧便是人间极品。
鹅肝:
表面焦黄浓香嘅丰腴鹅肝,质感温润绵滑,入口近乎即化,加上蓝莓酱作调和,浓腻感平衡得当,好耐都未试过咁正嘅鹅肝,好感动。

寿司两贯:
两贯寿司分别为黑松露左口鱼同新鲜熟虾寿司🍣。前者鱼脂丰腴,后者虽然质素都唔错,不过弹牙口感就比先前嘅车海老配桔子酱略显失色。

面豉汤:
佢哋嘅面豉汤系用鲜鱼自家煲制嘅,鱼味极为浓郁,同出面嘅粉感面豉汤完全系两码子事。

樱花虾炒饭:
本身呢个炒饭系有埋牛肉嘅,不过由于朋友唔食牛,所以我哋就走牛,虽然冇咗牛肉,但系炒饭依然出色,鸡蛋、红萝卜、青椒、洋葱及樱花虾,加上黑胡椒同海盐,整个炒制过程香味扑鼻,而食落亦系层次丰富,米粒粒粒分明。

自家制甜品
店员话我哋知佢哋最出名嘅牛乳布丁今日卖晒,不过好在柚子雪芭都非常高质,味道清新香甜,不带柚皮嘅微苦,而且虽然不含奶类成分,口感一依然丝滑,值得一赞。