2018-11-23 1358 浏览
之前同老公anniversary嚟食过omakase,已经觉得系香港小有既用心制作。今日老公接我放工, 就谂起哩间餐厅, 想试下 a la cart, 所以book左位再食一次。老板娘系日本人, 之前倾计知道佢老公系香港人, 因为家族系日本做鱼市场批发同饮食业, 所以决定喺香港开分店 - 旬鲜 海宝 (香港店)。由日本鱼市场空运新鲜食材到香港。三月时嚟过食omakase, 老板娘仲用紧英文同我地倾计, 今晚佢落order时已经识听广东话, 仲识用广东话讲笑, 好叻!料理长系叫鬼拳先生, 虽然企系厨房,但相信无论男男女女都会望佢几眼...haha, 平时日本餐厅啲料理长边有咁靓仔同吸晴~~今晚食左:刺身♡鲨鱼心脏🦈、马鲛鱼、金枪鱼、赤鯥鱼、秋刀鱼第一次食鲨鱼心脏, 好爽口, 个汁系麻油加少少盐, 入口爽滑金枪鱼- 同出面既味道唔同, 有香甜味马鲛鱼--好肥美, 再加少少鱼油香秋刀鱼刺身要encore😋😋😋加鱼肝制成既豉油𩽾𩾌鱼肝甜到一个点, 我老公唔食润, 初时佢好惊食, 但试左一啖发现似鹅肝, 即刻狂食盐烧翻车鱼肠😍 - 好爽口野味, 口感似生肠天妇罗柳叶鱼--外脆内滑, 似九肚鱼,

今晚食左:
刺身♡鲨鱼心脏🦈、马鲛鱼、金枪鱼、赤鯥鱼、秋刀鱼
金枪鱼- 同出面既味道唔同, 有香甜味
马鲛鱼--好肥美, 再加少少鱼油香
秋刀鱼刺身要encore😋😋😋加鱼肝制成既豉油

盐烧翻车鱼肠😍 - 好爽口野味, 口感似生肠

天妇罗柳叶鱼--外脆内滑, 似九肚鱼, 但外皮比平时食脆啲

仲有支"纯爱"sake🍶, 老板娘介绍, 比平时啲sake甜少少, 但sake味都好浓, 最啱我哩啲钟意甜甜地容易入口,但又想饮酒既人

嚟紧圣诞节, 又可以约班姊妹嚟食Xmas dinner, 有间房仔privacy高啲又唔会嘈到人。
秋刀鱼刺身
烧饭团、盐烧翻车鱼肠、天妇罗柳叶鱼
刺身(上)五种盛、𩽾𩾌鱼肝
题外话/补充资料: 如果想有VIP房, 就早啲打电话嚟book。 另外, 依家好似有个promotion, 9点后入座, 有特别餐+酒free-flow…
2018-11-21
  • 秋刀鱼刺身