2023-08-18 130 浏览
今日首次试呢间小店,无叫太多特别菜式、就咁一碗出前一丁、冻奶茶同一碟鲜竹卷。基本上食物质素都合格有余、奶茶够滑,面底煮得刚刚好、$40完全系合理而且同同区比系满意嘅水平。而呢一编食评嘅重点系后加嘅鲜竹卷。先讲下价格先、一碟3件$30,相对只面嚟讲算小贵,但系一食就明佢唔系乱标价。先讲卖相、两面煎到少少啡色、加上即叫即煎,整体外表系吸引嘅。夹落去软身、本身以为会穿底而令我失望之际,夹起无散到(除咗有一条我唔确定系我落筷子𠮶下整穿定点),睇到啲鲜竹好似个袋仔咁袋住啲馅、𠮶下就知有啲料到。咬落去有汁出,而且鲜竹都刚刚好、面个层香口、入面个层滑口、加埋馅料调味唔抢,呢个鲜竹卷帮我嘅下午茶加咗好多分。最后讲下其他食客话嘅态度方面,个人认为无问题 、老板娘言谈之间都透露出佢同自己食物品质嘅信心,对我嚟讲系吸引我回头帮衬嘅其中一个原素。