2021-08-27 1252 浏览
唔知大家知唔知乜野系生酮饮食,简单啲讲就系唔食一切有糖粉同碳水化合物嘅嘢,就咁讲你就知出街食饭嘅话,可以选择嘅嘢就比较难搞,如果你要同朋友一食饭嘅话就重麻烦,一系就就你唔系就要就佢;但十三姨依间餐厅真系几好,所有嘅面食同饭料类都可以转做低碳食材,面就可以转做翠肉瓜面,饭就可以转做椰菜花饭,好啱生酮人士做dirty keto或低炭饮食。 至于我今晚就同老婆两个人食咗两个面食同两个小食。呖咕呖咕转翠肉瓜面 (鸡锤、鸡叉烧、溏心蛋) ($87) - 铁锅上,上枱时还热辣辣的,汤底系鸡汤味,但唔浓,但系由于汤够热离补咗唔够味嘅依点,鸡叉烧似醉鸡卷做法,鸡叉烧都叫做嫩,但无乜鸡味胜在淡淡肉;溏心蛋唔太做到溏心效果,有点儿过火,但蛋系靓货都好有蛋香;重点系翠肉瓜面,正常翠肉瓜质地,但佢好醒目咁放咗啲芋丝落去,将单纯爽的口感变得有Q弹感觉,有用心谂过翠肉瓜面的不足从而加强补足,依点真系要赞佢;至于鸡锤太干身,好一般,但成个面系好感受得到厨师啲诚意。金牌牛助条粉丝 ($66) - 牛助条粒非常有牛味,浓烈牛味与汤底有强烈对比,但唔影响整体味道,因为都系同一个原因,汤底够热完全可以离补依个不足。 粉丝烟

至于我今晚就同老婆两个人食咗两个面食同两个小食。

鸡锤

金牌牛助条粉丝
金牌牛助条粉丝 ($66) - 牛助条粒非常有牛味,浓烈牛味与汤底有强烈对比,但唔影响整体味道,因为都系同一个原因,汤底够热完全可以离补依个不足。 粉丝烟靭,还不特至,佢还加咗几嚿陈村粉,同样把面食啲口感变得有层次,陈村粉质地似河粉但无咁烟靭,较散,与粉丝夹着吃口感顿变得有层次,好食。
花雕啫喱蕃茄
花雕啫喱蕃茄 ($32) - 蕃茄好食,但与同为酸味啲花雕啫喱唔夹,食味有啲相撞。

西多鸡翼
西多鸡翼 ($38) - 即系蜜糖鸡翼,但开边,方便食用。

茶都系靓野货,留意茶包系用丝绒袋咖,细节都好兼顾到,好抵赞呢。
虾饼

重有虾片送俾你食添。

整体而言十三姨系一间有心做好一间餐厅嘅食肆,明白客人需要又注重细节,好值得支持呢。
2021-08-26
金牌牛助条粉丝