2019-01-19 3192 浏览
今年我地两个生日都系星期日,第二日要返工,唔想食完太夜返到屋企所以选择左尖沙咀有阵时就系忽然间会想食某d类别嘅野,于是就黎食铁板烧记得某年生日都系食铁板烧,不过就喺山林道,都唔知𠮶间野仲存唔存在呢度大厦入面有d隐蔽,不过楼下一堆招牌好易睇到,就算真系咁不幸发鸡盲,亚士厘道咁短,行哂你总会揾到嘅呢度一人同二人餐其实计返总数差唔多,我地拣左二人餐我不嬲麻麻地海胆,但系呢度配上山芋食起黎比平时易入口沙律微酸,合桃增加不少口感食铁板烧嘅好处系可以睇到哂厨师喺你面前准备同烹调食材,而且上枱嘅野绝对够哂热辣辣我拣左冬瓜汤,都系想试特别d嘅汤;另外两款系龙虾汤同磨菇汤春卷少少地每人两条,个碟仔好精美~其实我都几拣饮择食,蚝系另一样我麻麻地嘅野不过呢度煮熟左,同埋有樱花虾俾返d香脆口感只蚝,咁就易接受好多鲍鱼准备中值得一提嘅系餐厅几乎全女班,食到呢度先见到有位男士走出黎不过佢只系帮我地面前嘅厨师姐姐备料,同以往去过嘅好多餐厅都好唔一样其实只要有柚子汁我就乜都食得落咁滞,所以我觉得呢个鲍鱼有加分八爪鱼难免都系擦胶咁嘅质感,好在细细碟,否则食到嘴仔软黎到主菜其实可以拣食牛定食猪,因为大人好钟意食牛舌,所以
有阵时就系忽然间会想食某d类别嘅野,于是就黎食铁板烧

呢度一人同二人餐其实计返总数差唔多,我地拣左二人餐
山芋海胆&杞子果仁沙律

我不嬲麻麻地海胆,但系呢度配上山芋食起黎比平时易入口
沙律微酸,合桃增加不少口感
蟹肉元贝冬瓜汤
我拣左冬瓜汤,都系想试特别d嘅汤;另外两款系龙虾汤同磨菇汤
芝士春卷
春卷少少地每人两条,个碟仔好精美~
岩蚝配樱花虾
其实我都几拣饮择食,蚝系另一样我麻麻地嘅野
鲍鱼准备中
南非鲍鱼配紫菜柚子汁
值得一提嘅系餐厅几乎全女班,食到呢度先见到有位男士走出黎
八爪鱼难免都系擦胶咁嘅质感,好在细细碟,否则食到嘴仔软
黎到主菜其实可以拣食牛定食猪,因为大人好钟意食牛舌,所以都冇考虑过要猪
厨师姐姐仲会问要几成熟
左边两条系牛舌,好好味,唔识形容咁好味
右边系和牛,有少少俾牛舌比下去~
炒饭准备中
个炒饭入面到底有d咩料我就唔知,不过成碗饭个味道好平衡,落左咁多种料入去都冇抢走各自嘅味道
虽然已经好饱但系我都有食哂碗饭
甜品我就觉得太甜,系和菓子𠮶种甜,好似系红豆汤?之后两件生果都食唔出味
2018-12-02
庆祝纪念