2014-05-27 7083 浏览
契女生日,佢比较喜欢食西菜,而我已有两年没有在Kitchen M 食晚餐,所以今次约了她及其家人在此庆祝。 一坐低还未落单,侍应已落放下每人一个面麭的面麭篮;拎上手,面麭非常热辣辣,搽上牛油后咬一口,哗!外皮香脆,内里松软,正! 睇完餐牌后,发觉Dinner Set 其实比较低食,四百元内已有前菜、餐汤、主菜、甜品咖啡或茶。我拣的dinner set 包括前菜 - 香煎海鲜饼伴菜沙律虽然系煎饼,但食落唔觉得油腻,还食到啖啖虾肉及非常鲜甜,我同契女妈咪都想食多一碟的冲动。餐汤 - 罗宋汤这款汤都唔错,唔会太浓味太油腻及过咸。主菜 - 香煎意大利海鲈鱼伴青菜、薯蓉、蘑菇汁海鲈鱼味道唔错,仍然保持嫩滑及唔会惺,但比较我以前食的海鲈鱼,今次鱼皮煎得唔够脆口,有啲失分,但契女都觉得很好味;反而最惊喜的是薯蓉,香滑如奶皇,唔似其他坊间的薯蓉落很重的牛油味,大家一致都喜爱非常。甜品 - 芒果芝士蛋糕 很香的芒果味,但唔会好溜的忌廉芝士,而甜味又很适中,我同契女都很满意。
面麭
我拣的dinner set 包括

前菜 - 香煎海鲜饼伴菜沙律
香煎海鲜饼伴菜沙律
餐汤 - 罗宋汤
这款汤都唔错,唔会太浓味太油腻及过咸。
罗宋汤
主菜 - 香煎意大利海鲈鱼伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
香煎意大利海鲈鱼伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
甜品 - 芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕
题外话/补充资料: 因食客都很多,唔想等位或坐露台位,最好两个星期前订位
2014-05-25
庆祝纪念