2024-05-20
元組鐵板燒一定係秋田鐵板燒😆灣仔呢間座位私隱度好高,裝修新淨企理非常之日本傳統風格,同去咗日本冇分別❤️今晚嘅生日餐好正,師傅用鐵板燒畫公仔同埋寫字,慶祝節日真係好難忘!前菜係黑魚子鵝肝蒸蛋,鵝肝嘅油香滲曬落蒸蛋入面,所以蒸蛋香滑得來又有鵝肝香,蒸蛋嘅底部有粒粒鵝肝,好奢侈😍之後到龍蝦多士,師傅三兩下手勢就處理好龍蝦,仲有一個打卡位就係師傅會加酒啲火燒到好高視覺效果一流,將龍蝦膏拎出嚟用來烹調醬汁,龍蝦肉大大件非常之爽口,可以細細啖慢慢食。龍蝦膏同龍蝦油滲落多士嗰度,成塊食晒好正鵝肝多士超正,嗰塊鵝肝真係好厚😍我最鍾意呢種油脂滿滿嘅感覺南非鮑魚經過師傅清洗處理後,用鐵板燒方法炒熱,師傅認真烹調,令鮑魚爽口彈牙帶濃郁香味,然後配上新鮮紫菜忌廉汁。清酒煮北寄貝本身都覺得北寄貝非常鮮甜,燒完之後超香,加咗啲清酒更能帶出佢嘅鮮味,貝彈牙佢啲湯好好飲😊鹿兒島霜降和牛薄燒卷最鍾意食和牛😊和牛薄燒見到佢油花比例靚,係雪花狀態煎完仲係粉紅色,入面夾住好多蔥好香。鹿兒島霜降和牛厚燒和牛真係好屈機,夠厚咬落好有層次,非常軟滑牛肉味香濃,裏面軟綿綿超好食!最後有味噌湯去清一清味,梗係唔少得炒飯。終於去到最後壓
鵝肝多士超正,嗰塊鵝肝真係好厚😍我最鍾意呢種油脂滿滿嘅感覺
清酒煮北寄貝
鹿兒島霜降和牛薄燒卷
鹿兒島霜降和牛厚燒
最後有味噌湯去清一清味,梗係唔少得炒飯。終於去到最後壓軸,師傅即場用食材喺鐵板燒上面寫字,師傅準備你喜歡嘅公仔出嚟,技術真係一流❤️