2023-12-18 1364 浏览
食呢一间粤式餐厅时冇谂过系旧时鸿星集团嘅班底话说系八月嘅时候公司嘅同事生日聚餐嚟到呢一间餐厅佢啲菜式实在令我留下好深刻嘅印象.首先头盘就已经有鲍鱼拼秋葵天妇罗系非常之有新鲜感同埋个天妇罗秋葵,一啲都唔油腻,超级松脆 而入边既秋葵又爽身㖞而平时会见到嘅上汤龙虾伊面就变咗呢一道菜呢个蟹系配上咗麻婆豆腐 千祈唔好以为一啲都唔夹呀,超级惹味好好食 😋至于呢个羹汤呢我冇记错系南瓜汤底配花胶海鲜等海味料,又系出奇地非常之夹条海星班呢就冇之前几道菜咁新颖喇,不过就非常之大条,肉质鲜嫩到个津白啦,哇😍我好欣赏呀,因为平时我系好怕食一啲羹汤嘅菜式㗎呢个一啲都唔会呀,清清淡淡但系呢又有啲竹笙,同埋火腿肉嘅香气 个平衡拿捏得非常之准确手淋炸子鸡更甚好脆好脆,一啲都唔觉得淋仲要啖啖肉又唔肥腻㖞炒饭呢,粒粒分明够干身,而且菜嘅比例非常之多,仲要落瑶柱碎加埋蛋白落去和埋一齐非常之香气逼人!每一啖饭个层次都好丰富!再到个寿包啦,谂都冇谂过,竟然流沙奶黄再来系莲蓉馅再来加蛋黄馅,系三个层次嘅超级好食,我系莲蓉加蛋黄嘅爱好者!呢个配搭明明只有月饼见过,但系而家系寿包㖞,不得了!再嚟这个红袍荔枝啦,入边都一样系奶黄馅你可
食呢一间粤式餐厅时冇谂过
系旧时鸿星集团嘅班底
话说系八月嘅时候公司嘅同事生日聚餐嚟到呢一间餐厅
佢啲菜式实在令我留下好深刻嘅印象
首先头盘就已经有鲍鱼拼秋葵天妇罗
系非常之有新鲜感

而平时会见到嘅上汤龙虾伊面就变咗呢一道菜
呢个蟹系配上咗麻婆豆腐
千祈唔好以为一啲都唔夹呀,超级惹味好好食 😋

呢个一啲都唔会呀,清清淡淡
但系呢又有啲竹笙,同埋火腿肉嘅香气
个平衡拿捏得非常之准确

手淋炸子鸡更甚
好脆好脆,一啲都唔觉得淋
仲要啖啖肉又唔肥腻㖞

再嚟这个红袍荔枝啦,入边都一样系奶黄馅
你可以想像一下你系食紧咸水角,但系佢冇咸水角𠮶种油腻感,冇𠮶种浆住你把咀既感觉,而系脆脆地有藉口又渗透住啲奶黄香系清爽清新好柔顺而不油腻嘅感觉!

到个糖水红豆沙啦,有陈皮
Me表示好欣赏,亦好难得喺中菜厅可以食到有陈皮嘅红豆 🫘!