2018-06-28 181 浏览
同朋友喺荃湾打完波,就系熊猫酒店商场揾食。见到呢间都几满座,虽然都多人等位,但入座快,所以就决定呢间。等待嘅同事大家都系度望下个餐牌, 见到佢都有两款选择,一款系包埋日式料理($218),另外一款就唔包净系火锅同甜品($168)。 早知就打多两局, 因为九点半后入座仲可以平多啲。等咗唔使十分钟就有位, 入面原来都几大。 好彩我哋四个有卡位坐, 因为个场中间𠮶啲枱会比较逼。 等位嘅时候大家都决定食贵啲𠮶个因为大家都钟意食刺身。 一坐低 员工即刻问我哋要咩汤底,亦都好快将我哋嘅蕃茄火锅汤底送上嚟。 我哋都狂风扫落叶咁落咗一大堆柯打。饮品选择都几多。拣完嘢饮,调好酱汁,火锅料都已经到左。因为太肚饿,所以就食咗肉类先。首先食咗美国极上牛肉:唔会太多肥膏,牛肉味香浓,,唔会话太油香果种。 之后追加果一碟,质素更加好,牛味更浓。 美国牛肉: 虽然相比系肥啲,但比起酒楼货色好,牛味浓啲。羊肩肉:好味唔骚,即使系蕃茄汤底但系都食到羊肉味重。 肉类最特别系个豚肉,切割到每片都有少少软骨,每啖都好爽脆 。火锅肉类总评价系几好,值得推介。火锅海鲜类的蚝最正,大只又肥,好饱满多汁。虾都好新鲜,肉质爽身。鲍鱼都

等待嘅同事大家都系度望下个餐牌, 见到佢都有两款选择,一款系包埋日式料理($218),另外一款就唔包净系火锅甜品($168)。 早知就打多两局, 因为九点半后入座仲可以平多啲。

饮品选择都几多。拣完嘢饮,调好酱汁,火锅料都已经到左。

羊(左上),极上牛(右上)+豚肉(下)

因为太肚饿,所以就食咗肉类先。
火锅海鲜类的蚝最正,大只又肥,好饱满多汁。虾都好新鲜,肉质爽身。鲍鱼都好鲜甜。 墨鱼滑同其他丸类都ok,唔会沟太多粉。
极上牛

美国牛

火锅蚝+虾

煮紧海鲜嘅时候,炸物同刺身都到咗喇。
刺身入面最钟意当然系我嘅至爱甜虾,然后就到三文鱼刺身,好肥美。其他都食得出系新鲜货。 炸物就比较唔够香口,当中最好食系芝麻鸡翼,每人叫多左一只。其他食咗一round就无再加,留番啲quota俾呢到最出名的甜品

刺身

食到呢度先觉得奇怪点菜纸呢度冇蔬菜类。 后来出去再行多圈先发现原来另外一边有个counter系摆蔬菜同其他配菜类。 仲发现咗甜品出菜位,睇到师傅真系即接order即做甜品
好惊喜咁发现咗两样嘢好少喺其他地方见到嘅:第一样就系西兰花梗,第二样就系曲嘅薯粉。 薯粉软身得你好烟韧,好正!

当我仲食紧第二round嘅刺身火锅嘅时候, 有朋友已经忍唔住开始食甜品(果时发现点菜holder上,甜品纸已经无哂,应该系好食到俾头一round的客用哂)。朋友一食就停唔到,话好味到翻唔到转头,决定净系继续叫甜品……
估唔到之后我都同佢一样,每人都食左2客窝夫,2客pancakes,当然仲有其他果啲…好彩甜品份量每样都唔系太大,可以全部都点到试到。全枱一致赞同最最最好味的甜品系窝夫,外脆内软,好多酒店都未必整得有佢咁好。 之后抹茶芭菲同pancake都好好食。朱古力同咖啡奶冻都好香浓, 豆腐mousse味道好清新。
呢度嘅甜品果然唔系浪得虚名,真系未食过放题有咁高质素嘅甜品。呢2个钟食得好满足,望到连前面卡位果枱日本人都食得好满意咁,下次若有日本朋友黎香港,都可黎呢到开饭。

2018-06-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
羊(左上),极上牛(右上)+豚肉(下)
极上牛
火锅蚝+虾