2019-07-03 753 浏览
星期日去咗西贡行山,大约行到下午4点几就喺将军澳大大小小商场行吓。行到咁上下就要医肚喇。因为晚饭时间尚早,所以餐厅都唔多人,唔驶等位。两个人叫咗两个前菜,两个主菜,两款甜品,其实谂翻都觉得过份,好在早上做运动有消耗到。头盘先嚟一碟泰式三文鱼薄片,叫嘅时候无想像过系咩味,以为只系一般沙律前菜咁,泰式呢个只系得个名。估唔到食落惊喜㖞!所谓泰式原来系类似食泰式生虾嘅酱汁,微酸少辣,配上三文鱼食都系第一次,都几特别,几惹味。另一前菜系冬荫公配意大利云呑,一大由于我自己钟意浓味嘅,呢碗冬荫公汤味道就略为淡咗少少。至于云呑的的骰骰,胜在唔会食唔落之后嘅主菜。主菜分别叫咗蟹肉黄咖哩饭同鲜虾带子墨鱼汁面。蟹肉黄咖哩饭颜色好抢眼,摆上枱无耐已经急不及待要去试吓佢。同平时嘅咖哩有d唔同,呢个系比较杰身,用嚟捞饭真系一流嘅!黄咖哩唔辣,反而有淡淡嘅蛋香,配上蟹肉,完全无抢去蟹肉嘅鲜味。另一道主菜鲜虾带子墨鱼汁面,带子系珍宝size,就算煮熟咗,直径都有一个乒乓波咁大!虾亦都肉质够结实而且弹牙,非常唔错!墨鱼汁面比一般意粉味道较浓,配上简单海鲜已经几好味,呢个食落去有少少辣辣哋,都几正架!最后两个甜品分别系招
因为晚饭时间尚早,所以餐厅都唔多人,唔驶等位。

主菜分别叫咗蟹肉黄咖哩饭同鲜虾带子墨鱼汁面。

最后两个甜品分别系招牌椰子千层蛋糕同埋芒果糯米饭。椰子千层蛋龙有粒粒椰子肉,椰香味十足,真系不愧为招牌货!至于芒果糯米饭更加无需介绍,去泰国餐厅必食嘅甜品,永无失败啦!
2019-06-26
用餐时段