2022-09-04
呢個平凡嘅工作日,有個係附近做嘢嘅朋友仔臨時約我一齊食lunch🤣~其實一到lunch hour都幾難搵到位,想食嘅幾間餐廳都冇曬位🥲,門口見紅葉茶屋有D位剩,就即刻沖咗入去🏃🏻♀️一打開Menu就明白咁繁忙嘅時段點解會有位剩低,因為主食嘅價錢都偏貴💸,普通嘅日式拉麵、鳥冬等主食都離唔開$100,另外仲要收加一服務費😢。如果你抱住咁貴嘅價錢,食物嘅質素應該都唔差,呢個諗法真係大錯特錯🙅🏻♀️我今次就叫咗Menu上最平嘅其中一款主食——🍗炸雞定食($98),附送兩個小菜同一碗麵豉湯。老實講,炸雞口感偏乾同無味😂,要靠他他醬嚟調味同中和吓;米飯都偏黐身,做唔到粒粒分明,口感一般。我朋友就叫咗呢碗🍜黑麻油濃厚豚骨湯拉麵($98),佢覺得正正常常,不過不失,但呢個價錢可以吃到更好嘅拉麵😅雖然餐廳正餐主食就麻麻哋,但佢D甜品做得都尚算岀色,而且價錢合理,拉翻唔少分😌。首選要試吓佢招牌嘅鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇🍵,口感非常軟滑,帶有抹茶口甘之味,值得一試👍🏻最後,我哋揀埋🍨自選特製芭菲($75),包括牛奶軟雪糕、朱古力雪糕球、抹茶蕨餅、藍莓芝士忌廉、黑蜜糖等配搭食材,雪糕配上黑蜜糖甜而不膩😋,入口
炸雞定食
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
最後,我哋揀埋🍨自選特製芭菲($75),包括牛奶軟雪糕、朱古力雪糕球、抹茶蕨餅、藍莓芝士忌廉、黑蜜糖等配搭食材,雪糕配上黑蜜糖甜而不膩😋,入口即融,加上🫐藍莓芝士忌廉滿腔清新健康嘅感覺,大家不妨自製配搭鍾意嘅芭菲味道~💕