2012-07-06 22 浏览
有晚食完飯有朋友提意去食cake, open rice入面見到呢間甜品舖, d cake 好靚, 決定試一試。好彩係閒日夜晚去, 九點幾未見人龍, 但入到舖頭發現已滿座, 見到食客枱上特別既擺設, 已經忍唔住要揀下野食, 於是一面等位一面影下相。見到凍櫃入面d 餅, 真係忍唔住手係咁影, 一眼望落去, d cake 既design 好eye catching, 有好多立體陳設令到d餅突出個別賣點。未食都覺得佢會好好味, 個餅師應該花左好多心機0係視覺效果上面。望落去整體有mandarin hotel既presentation感覺。呢個時候Patisserie Koo (我估佢係老闆,最少會係主帥)好好人, 逐一介紹。原來佢都係文華出身, 唔怪得d餅咁靚啦! 出色既Patisserie就好似魔術師咁,會Lead 到人地相信佢比人既fantasy。事實上, 蛋糕既味道真係幾好, 雖然唔係樣樣試過晒, 但係味道上既balance係做得唔錯。好似個raspberry chocolate, 以為會好「漏」, 原來佢係dark chocolate (唔係得個苦0個種) 再加raspberry pu
仲有 tailor-made wedding cake 服務! 攪婚禮或攪event既朋友可以考慮!

Marble chocolate egg係真係朱古力做,不過只係做樣,唔比食,真係好吸引呀~
出色既Patisserie就好似魔術師咁,會Lead 到人地相信佢比人既fantasy。事實上, 蛋糕既味道真係幾好, 雖然唔係樣樣試過晒, 但係味道上既balance係做得唔錯。好似個raspberry chocolate, 以為會好「漏」, 原來佢係dark chocolate (唔係得個苦0個種) 再加raspberry puree, 個酸味去左朱古力既lup口感覺, just right! 個Hazelnut係味道好似金沙, 好得意。如果唔係夜晚唔飲得coffee, 呢個時候真係要配番一杯靚咖啡! 經介紹而點既Lemon tart 其實好香, 入面既涵有strawberry味加pistachio碎既質感,本身係覺得比較甜, 但係配左個都唔知係raspberry sobert定gelato既野再加個strawberry醬,覺得好refreshing! 個醬本身熱上, 加左落去個cake到, 有d似食apple tart咁, 又熱又凍。由於老闆好詳細講解點花心機整個醬, 所以一定要提一提。好似係用5lbs (好似係)鮮strawberry先做到眼見0個少少, 所以個taste係好fruitful 好rich。都唔理佢係咩精華, 重點係個醬真係發揮到佢既功效,可以令成個cake既滿足程度大大提升, 呢個都應該要試。

個menu入面仲有好多要order做既甜品同飲品, 一定要搵次試下! No doubt!
题外话/补充资料: 如果唔熟大角咀既話, 真係要問下人先知舖頭位置0係邊。快d開多幾間分店就好喇, 哈哈~
2012-07-03
$60 (宵夜)