2011-06-09 127 浏览
晚餐的地点由尖沙咀到湾仔再到中环,晚餐前我们各自于中环行街。于置地会合后,到中环兰桂坊晚餐。由之前原本订位于尖沙咀The Market,转到中环食牛扒生蚝,到最后,用餐于镛记。入餐厅后要到二楼雅座,坐低后得到餐牌两本。隔多一段时间,男待应用国语问”要甚么的茶?”, 嗯, 真的只做游客生意吗?点菜,原来这不止烧鹅贵,其他小菜都以一百起表。最后点选了:半只烧鹅: 满心欢喜的期待换来的失望,感觉真系好差。烧鹅唔热,只系微温,皮唔脆,只可以话佢肉质松软。汁不是烧鹅汁,唔够味。绝对同佢的价钱不成正比,海港酒家或者深井比佢好。椒盐鲜鱿: 可能我地真系唔应该向呢度叫呢一个𩠌,脆皮唔系全件鲜鱿包住,皮还皮,鲜鱿还鲜鱿。不如将椒盐都分开上? 鲜鱿系大件有味,但你收到一百二十元,不是比这个质素嘛?什菜煲: 有介菜,西兰花,白菜仔,草茹,虾米。虾米好味,不过介菜有苦味。食唔到…另外叫左个濑粉同河粉配烧鹅! 个粉系最好味,汤底味道浓郁。最后埋单共$568.7,唔系贵,, 但唔值!

点菜,原来这不止烧鹅贵,其他小菜都以一百起表。最后点选了:

金牌烧鹅??
椒盐鲜鱿
杂菜煲
另外叫左个濑粉同河粉配烧鹅! 个粉系最好味,汤底味道浓郁。
烧鹅濑粉
最后埋单共$568.7,唔系贵,, 但唔值!