2021-08-15 80 浏览
早排約咗個朋友出旺角食飯行吓行吓就話:不如去勝利道嗰邊睇吓有咩食就見呢間好似唔錯、同埋之前都聽過吓就決定試吓啦🤣嗰日係星期六晚、不過可能早、唔洗等位都入得。 坐底無耐年輕嘅服務員已經即刻攞咗個籃過嚟比我哋放袋、呢個舉動幾貼心、值得表揚👍我哋叫咗個二人套餐。頭盤係煙三文魚沙律🥗沙律菜清爽嘅、調味做得幾好、唔會話個沙律醬太酸煙三文魚唔好睇幅圖好似好少咁、其實都有成4-5片、而且每塊都幾大塊、唔會話碎審審嗰種。👍評分:B (very good)之後就係佢哋介紹話佢哋招牌嘅磨菇cappuccino 湯。個湯飲得出佢哋用咗好多磨菇蓉、飲落口感幾creamy幾濃幾香磨菇味。伴湯上嘅多士非常之脆口、芝士味都香。😋評級:B (very good)主菜有兩個:一個係大蜆意粉(我唔記得exactly 個名😝)呢個意粉就中規中矩啦!唔算話好特別、不過值得一提佢啲蜆幾大隻(似係沙白蜆)、數量都夠嘅。無沙(呢個好重要)評分:B- (Good)另一個主菜係肉眼牛扒、呢個要加錢叫嘅我哋本身叫五成熟嘅、不過上檯食落就有覺得有啲似七成、熟咗少少。呢樣嘢似在好多香港餐廳嘅通病😕個肉眼嘅油脂香味、如果你係鐘意食扒嘅就會覺得
早排約咗個朋友出旺角食飯
行吓行吓就話:不如去勝利道嗰邊睇吓有咩食
就見呢間好似唔錯、同埋之前都聽過吓就決定試吓啦🤣

嗰日係星期六晚、不過可能早、唔洗等位都入得。

我哋叫咗個二人套餐。
頭盤係煙三文魚沙律🥗
沙律菜清爽嘅、調味做得幾好、唔會話個沙律醬太酸
評分:B (very good)
煙三文魚沙律

評級:B (very good)
磨菇cappuccino  湯

主菜有兩個:
一個係大蜆意粉(我唔記得exactly 個名😝)
呢個意粉就中規中矩啦!
評分:B- (Good)
蜆肉意粉

另一個主菜係肉眼牛扒、呢個要加錢叫嘅
個肉眼嘅油脂香味、如果你係鐘意食扒嘅就會覺得佢嘅香味略嫌不足。
個人都係比較建議叫返佢哋餐廳推介嘅豬仔骨(呢個唔洗加錢、似乎比較抵食😛)
伴盤嘅薯仔就都係一般、無乜特別😅
總結就係普普通通嘅一塊牛扒、如果你話要加錢就真係唔係咁抵啦😔
評分:C (Normal)
肉眼牛扒

最後餐茶佢基本上menu 上面大多嘅咖啡同英國茶都可以叫
我哋叫咗Earl grey tea(呢個唔記得影相)
個茶香味幾夠、上檯嗰陣離遠都聞到Earl grey 獨有嘅citrus 味、不過飲落口又唔會覺得好strong。叫做唔錯啦!

最後講埋環境啦、成餐飯餐廳嘅人都唔太多
唔知係咪因為餐廳太吊腳嘅關係
但係咁又幾好、好難得喺旺角搵到間靜靜地食飯嘅餐廳。
餐廳個環境佈置係令你食得好舒服嘅、坐都坐得幾鬆動☺️雖然張枱有啲細😅

同埋我覺得最抵讚嘅係
呢度嘅服務員好勤力、唔會話要好耐都冇人嚟幫你落order/執嘢、同埋幫你添水嘅頻率都幾密、而且係有禮貌嘅。
加上上面都講過放袋嗰度
睇得餐廳出係有留意客人嘅需要去take action
呢種工作態度唔係好多餐廳做到
抵讚👍👍👍👍

埋單around $600
如果你係想個環境係坐得舒舒服服、同班fd chill吓、傾吓計食吓野嘅話係OK嘅。
同埋我都覺得值得俾多次機會佢、下次試吓其他嘅嘢食😂

《刀哥總評》
食物:B-
服務:A
環境:A
性價比:B
總評分:B+ (Very Good)
煙三文魚沙律
磨菇cappuccino  湯