荃灣百悅坊呢間「燒烤堂」長期人氣高企,12樓高空景觀加上即叫即燒嘅炭火串燒,晚晚都人山人海!我今次試勻佢哋16款食物,同大家開箱呢間「串燒界天花板」!

和牛棒(配松露一口飯)同焦糖青蘋果鵝肝多士絕對係必食!和牛棒肉質嫩滑牛味濃郁,同松露飯撈勻月見蛋汁,入口即溶。最特別係店員會教你「一啖和牛一啖飯」嘅食法,黑松露香氣滿滿,食落好有儀式感。而鵝肝多士呢個甜品真係好有驚喜,鵝肝外脆內軟,油香爆燈,配上青蘋果嘅酸甜同多士嘅香脆,層次勁豐富。

海鮮類嘅鹽燒白鱔魚皮燒到脆卜卜,魚油甘香滿溢,啖啖肉又去哂骨。厚切鹽燒牛舌拖羅亦好出色,牛舌芯部位超厚切,口感爽彈,牛味濃郁,簡單鹽燒調味加少少檸檬汁已經夠晒惹味。

另外,焦糖鰻魚芝士玉子燒都做得好有心思,玉子燒包住鰻魚同流心芝士,面層仲有焦糖脆片,口感豐富。創意卷物系列有豚肉日本蘋果卷同牛油果豚肉卷,果香同豚肉油脂完美平衡,口感好特別。肉類王者系列,鹽燒A4宮崎和牛嘅雪花靚到犯規,燒5成熟最完美,入口即溶肉味牛香完美演繹。福岡味噌松板豬口感爽脆彈牙,味噌醃到入味帶甜,配Sapporo啤酒簡直天作之合。仲有手切新鮮牛胸爽,口感清脆,越嚼越出牛油香,不過呢款好容易賣晒,建議一坐低就點。

雞物專門嘅汁燒免治雞肉軟骨棒、汁燒赤雞心同鹽燒原塊雞皮,都處理得好乾淨,燒得好香,完全冇內臟腥味。

呢度嘅串燒款式多到令人有選擇困難,尤其和牛棒同鵝肝多士真係必試!環境充滿日本居酒屋氛圍,好適合一班人吹水飲酒。不過呢度人氣好高,記得預早book位!