2022-06-01 355 浏览
帮朋友庆生,拣咗呢间大家都未食过嘅嚟试。当日仲要千叮万属大家唔好去错第二间,因为太子有两间同中文名餐厅,只系英文名唔同。餐厅入口喺一楼(地下),餐饮区就喺二楼。我地嘅座位就喺上完楼梯后左手面嘅一间房,大概有十张八张4-6人枱,当晚包括我地只坐了5枱。虽然系松动,但张硬板櫈我就觉得唔好坐。食物选择都算多。我地3个人叫咗拼盘、芒果大虾沙律、16安士西冷牛扒(七成熟)、卡邦尼意粉。拼盘有炸虾,炸芝士条,炸鸡翼,炸鸡粒同薯条。系够热,但好似无咩味道,都系要点茄汁食。沙律嘅芒果系切粒,不过整体状态更似芒果汁/酱,我起初以为系用嚟捞沙律,但见佢又有油醋汁㖞,奇怪。沙律正常发挥,只系我唔太钟意酸。西冷扒有~1.5-2厘米厚,可能因为咁难控制火喉,所以佢裹面系有一边系五成熟,不过另一边几乎全熟。我地切开一条条share食,但因为我地几个都唔食太生嘅,所以最终系牺牲咗最生𠮶条西冷肉。卡邦尼意粉好creamy,捞埋流心蛋一齐食好正,不过好快就顶住个胃。亦解释倒点解佢唔系咁大碟。经Openrice订位,标明系特别日子:生日。以为餐厅会有人联络我睇下有咩可以安排,但原来我谂多咗😄。。。咁问嚟做咩呢🤔